Artnit

Četvrtak, 04 Januar 2018 11:41

Ernst Krečmer - Tipovi ličnosti Istaknut

Ilustracija tipova ličnosti Ernsta Krečmera Ilustracija tipova ličnosti Ernsta Krečmera

Nemački psihijatar Ernst Krečmer, tvorac moderne psihologije telesne konstitucije daje originalnu tipologiju ličnosti, koja je manje šematska od Hipokratove. U svom najpoznatijem delu Telesna građa i karakter, koje je objavljeno 1921. godine on pokušava da poveže telesnu građu sa ličnim osobinama i duševnim bolestima, na osnovu ispitivanja uzorka od 4414 ljudi. Na osnovu sistematskog prikupljanja građe o merenjima telesne konstitucije razlikuje tri tipa telesne građe: piknički, astenički ili leptosomni i atletski, kojima dodaje i jedan dopunski koji se zove diplastičan.

Piknički tip karakteriše manji rast, gojaznost, kratki udovi i kratki vrat, bačvast grudni koš, okrugla glava sa širokim gojaznim licem. Kod njega postoji sklonost ka gojenju i izraženo je potkožno masno tkivo, a muskulatura slabije razvijena. Naziv tipa potiče od grčke reči pyknós, što znači gust, zbijen, debeo, čvrst, jak. Njegove psihičke osobine su društvenost, otvorenost, komunikativnost, vedrina, životni optimizam, dobroćudnost, velikodušnost, smirenost, stabilnost, optimizam, taktičnost, sklonost humoru i telesnim uživanjima.

Astenički ili leptosomni tip odlikuje visok rast, mršavost, dugi udovi, dug tanak vrat, uzana ramena i grudni koš. Njegovo lice je izduženo, nos dug i uzan, a brada slabo izražena. Naziv tipa astenički potiče od grčke reči asthenēs, što znači nemoćan, nejak, a naziv leptosomni od grčke reči leptós, što znači tanak, mršav, nežan, tanušan, sitan. Kod ovog tipa su istaknuti hladan odnos prema drugim ljudima, nepoverljivost, nedruštvenost, povučenost, ozbiljnost, individualizam, velika osetljivost, napetost, razdražljivost, sujeta, sklonost razmišljanju, ironiji, zajedljivosti i fanatičnom zastupanju jedne ideje.

Atletski tip sa snažnim telesnim sklopom odlikuje proporcionalno, pravilno razvijeno telo, mišićavost, dug snažan vrat, izražajne crte lica i snažna donja vilica. Naziv tipa potiče od grčke reči athlētēs, što znači atleta, sportista. On je psihološki uravnožena i stabilna osoba sa jakom voljom i energijom. Izražene osobine su nezavisnost, samosvesnost, ambicioznost, neosetljivost, borbenost i hrabrost.

Displastični tip je najčešće mešavina navedenih tipova ili ga karakterišu lake anomalije telesne građe, kao što su patuljast rast i neproporcionalnost. Naziv ovog tipa potiče od grčkih reči dys, što znači ne i plássō, što znači oblikujem, tvorim. Karakteriše ga nesavitljivost i ravnodušnost, strpljivost i hladnokrvnost. Ponekad pokazuje i primesu infantilizma.

Pročitano 8873 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 24 Decembar 2018 11:42

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Ernst Krečmer - Tipovi ličnosti