Artnit

Četvrtak, 14 Septembar 2017 11:05

Fernando Pesoa - Američki milioneri Istaknut

Vi ste tako zaokružena zoologija životinja da čovek odbija da mu se smuči, iz čisto organskog prezira. Vi intelektu telesno zaudarate. Sama vaša filantropija uvreda je za one kojima, putem čekova, ostavljate mrvice sreće koju mora da ste imali. Vaše zanimanje za kulturu predstavlja šlag vaše podlosti. Vi ispijate porto koji nije portugalski, a sipate ga tamo gde bi trebalo da vam je glava, i gde višak iščezava.

Bez trunke pristojnosti, bez smisla za osećanja bližnjih s toplinom svojstvenom ljudskom rodu, ništa, ništa, ništa, osim riznica, podlosti i uobičajenog kraja.

Ako želite hvalospeve Evrope, izvolite. Uzmite ih i nek vam presednu!

Za dalje unapređenje sopstvenog publiciteta, drznuli ste se da upotrebite reči indijskih mistika i evropskih okultista. Iz stvarne vere u reklamu, posegnuli ste za verom u reinkarnaciju. Sve što vaša vrsta takne ona i zagadi, a učenje koje indijskom mistiku nalaže da ne ubije muvu vas dovodi do toga da ljudima ne dopuštate da žive.

Sad sam dovoljno poznat da vam se obratim, ne baš kao čovek čoveku, nego kao čovek zveri. Sad ćemo isterati stvar na čistac, kao između Evropljana i podlih Amerikanaca, kao između hrišćana i pagana po pozivu...

Iz knjige Heteronimi

Pročitano 1930 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 27 Maj 2019 10:51

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Fernando Pesoa - Američki milioneri