Odštampajte ovu stranicu
Subota, 05 Avgust 2017 11:08

O tradiciji Istaknut

Olin Levi Varner - Tradicija Olin Levi Varner - Tradicija

Tradicija je verovanje ili ponašanje koje potiče iz prošlosti i prenosi se unutar grupe ili društva od jedne generacije na drugu sa simboličkim značenjem ili posebnim značajem. Veoma je važna tradicija jednog naroda jer ona održava kontinuitet i etničke posebnosti toga naroda, ali u sebi može da nosi i raznovrsne oblike diskontinuiteta. Svaka kultura, svako društvo ili grupa ljudi imaju svoje bogate običaje i tradicije.

Reč tradicija potiče od latinske reči traditio, što znači prenošenje, predaju, davanje na čuvanje.

Pojam tradicije je višeznačan. On se koristi za označavanje dva veoma različita fenomena: na usmenu ili pismenu transmisiju verovanja, običaja, praksi, koncepcija i na skup kulturnih stvari i proces prenošenja kojima se čuvaju. U sociologiji, tradicija se često definiše kao skup vrednosti ideja, normi, običaja koji su sadržani u “istorijskom pamćenju“ i kulturnom identitetu pojedinaca, grupa, naroda i čovečanstva.

Najčešći primeri tradicije uključuju praznike ili nepraktičnu ali društveno značajnu odeću poput perika kod sudija, ali ideja se takođe primenjuje na društvene norme kao što su pozdravljanja. Najpoznatiji običaji su običaji životnog ciklusa, koji su u vezi sa rođenjem, krštenjem, venčanjem, smrću.

Pročitano 5185 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 06 Oktobar 2020 11:00
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci