Artnit

Subota, 13 Maj 2017 10:55

Pavlovljevi psi - proces formiranja uslovnog refleksa Istaknut

Ruski lekar, naučnik i fiziolog Ivan Pavlov dobio je Nobelovu nagradu za medicinu 1904. godine za svoje klasične eksperimente, posebno na digestivnim žlezdama pasa u kojima je utvrdio proces formiranja uslovnog refleksa. U to vreme značaj ovog otkrića je bio ogroman, jer su prvi put čulni nadražaji lučenje soka bili povezani tada jos neshvaćenom neuralnom vezom koja se uspostavila kroz proces učenja.

Ivan Pavlov, koji je bio na čelu Instituta za fiziologiju sa sedištem u malom selu nadomak Sankt Peterburga se bavio izučavanjem želuca, eksperimentišući na psima. Ispitujući lučenje pljuvačke i želudačnog soka kod pasa prilikom uzimanja hrane, Pavlov je otkrio da su psi počinjali da luče sok pre nego što bi došli u fizički dodir sa hranom. Naime, čim bi video hranu ili osetio njen miris, pas bi počeo da luči sok, ali i drugim nadražajima koji nisu bili direktno povezani sa hranom, kao što je na primer zvonjavom zvonceta, koje bi zvonilo svaki put kada bi ogledni pas uzimao hranu. Posle nekoliko uzastopnih pokušaja, pas bi naučio da refleksno luči sok samo na zvuk zvonceta, iako hrane nije bilo u blizini. Ovaj fenomen, koji je mogao da se izazove i sa drugim životinjama i drugim vrstama nadražaja Pavlov je nazvao uslovni refleks.

Otkriće fenomena uslovnog refleksa je doprinelo i boljem upoznavanju ljudskog uma, učenja i ponašanja. Zahvaljujući uslovnom refleksu utvrđeno je zašto čovek razvija panične strahove i fobije, zašto specifični mirisi pobuđuju određene emocije, kako funkcioniše marketing.

Pročitano 9920 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 01 Avgust 2019 10:24

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Pavlovljevi psi - proces formiranja uslovnog refleksa