Artnit

Sreda, 01 Februar 2017 11:37

Sebin Bering-Guld - Transformacija u zveri Istaknut

Pavel Filonov - Zver Pavel Filonov - Zver

Transformacija u zveri sastavni je deo svih mitoloških sistema. Bogovi Grčke imali su običaj da se pretvaraju u životinje da bi sproveli svoje planove brže, sigurnije i tajnije nego što bi to mogli u ljudskom obliku. U skandinavskoj mitologiji, Odin se menjao u orla, a Loki u lososa. Istočne religije pune su priča o preobražaju.

Linija razgraničenja između toga i prelaza životinjske duše u čoveka, ili ljudske u životinju (metempsihoza), vrlo je tanka.

Učenje o metempsihozi zasniva se na svesti o gradaciji između životinja i čoveka. Verovanje u dušom obdaren životinjski svet postojalo je u starom veku, i zakoni inteligencije i nagona pogrešno su se shvatali, ili su se smatrali zagonetkom koju nijedan čovek ne može rešiti.

Ljudska duša je, sa svojom svešću, izgledala kao nešto već usavršeno u nekom prethodno postojećem stanju i, u mitu metempsihoze, pratimo čežnju i potragu duše za izvorom odakle je njena svest potekla; smatrala je svoje snove i halucinacije odsjajima sećanja, u kojem su zabeležena dela počinjena u nekom bivšem stanju egzistencije.

Moderna filozofija je nastavila istu tu nit pretpostavke, i misli da vidi u čoveku usavršen razvoj nižih organizama.

Iz knjige Knjiga o vukodlacima

Pročitano 2341 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 21 Juni 2019 11:29

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Sebin Bering-Guld - Transformacija u zveri