Artnit

Petak, 11 Novembar 2016 12:02

Pojam javnog mnjenja Istaknut

Pojam javnog mnjenja povezan je neraskidivo sa kategorijom građanske javnosti, a njegov nastanak sa periodom formiranja građanskog društva na prelazu od merkantilizma ka liberalizmu. Ovaj pojam sadrži naizgled nepomirljivu suprotnost. Pridev javno podrazumeva kolektivno, nasuprot pojmu mnjenje koji potiče od arhaičnog glagola mneti, ja mnim, a odnosi se na neodređeno i neprecizno mišljenje o nekome ili nečemu i predstavlja lični stav.

Izrazi za javno mnjenje su bili u prošlosti različiti. Tako se u antičko doba koristio izraz Vox populi, u Engleskoj general opinion i public spirit, u Francuskoj espri general i critique i u Americi comon sense. Savremeni engleski pojam javnog mnjenja public opinion potiče iz XVIII veka, od francuske reči l’opinion publique, koju je prvi put uporebio Mišel de Montenj 1588. godine. Ovaj pojam postaje legitiman izraz u drugoj polovini XVIII veka.

Iako pojam javnog mnjenja, nosi veoma jak prizvuk kolektivnog mišljenja, kao mišljenja gomile, može se odrediti kao skup pojedinačnih viđenja, stavova i verovanja o određenoj temi, izražen u značajnom delu društva. Takođe, javno mnjenje se često određuje kao široka, zajednička psihološko-ideološka reakcija odobravanja ili osude, podržavanja ili protivljenja prema postupcima, odlukama ili merama od interesa za društvo velikog broja njegovih članova. Uglavnom se javno mnjenje izražava kroz izgovorene ili napisane reči. Pojedini autori, međutim proširuju njegovo izražavanje i na ponašanja članova društva, kao što su glasanje na izborima,mnogi oblici formalne i neformalne, konvencionalne i nekonvencionalne participacije i aktivizam, čak i njihove gestove. Javno mnjenje se ispoljava i kroz institucije društva kao što su parlament, državne, verske, kulturne i obrazovne ustanove i masovni mediji.

Pročitano 2652 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Pojam javnog mnjenja