Artnit

Petak, 16 Septembar 2016 10:09

Racionalizacija - sladak limun Istaknut

Eduar Mane - Limun Eduar Mane - Limun

Racionalizacija je psihološki mehanizam odbrane koji omogućava pojedincu da sačuva samopoštovanje, na taj način što traži razne izgovore kako bi opravdao neuspeh ili neprikladan postupak. Ovaj mehanizam odbrane se manifestuje u lažnim uverenjima o stvarnim razlozima svoga ponašanja. Jedna od osnovnih formi racionalizacije, pored kiselog grožđa je sladak limun.

Racionalizacija sladak limun podrazumeva zamenu prvobitno nepostignutog cilja lakše ostvarivim, manjim uspehom, koji se predstavlja u najboljem mogućem svetlu, kao idealan, grandiozan u svesti pojedinca.

Primer za racionalizaciju sladak limun je kada student koji ne položi ispit kaže: "U svakom slučaju, nepolaganje ispita mi je dalo više vremena da proučim svoje opcije za karijeru i uživam u studentskom životu." Takođe, ova racionalizacija je i kada se delimičan uspeh u sportu predstavlja sebi i drugima kao veliki i značajan. Otuda dolazi i objašnjenje zašto neko ko ne uspe da se zaposli na željeno radno mesto sa oduševljenjem priča o onome na kojem je uspeo.

Pročitano 5071 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 08 Decembar 2019 11:37

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Racionalizacija - sladak limun