Artnit

Utorak, 31 Maj 2016 10:31

Žan Kler - U suštini je nacije da bude rađanje Istaknut

Ja govorim o naciji. Da li treba da kažem da i ne znam šta je ona. Ja se tako malo osećam kao nešto "francusko". Ovaj mali kafe u Atini, onaj bar u Milanu, ona krčma u Briselu, bliži su mi nego neki bistro u Halama. Krećem se zatvorenih očiju po najvećem broju velikih gradova u Evropi, poznajem im zvuk i mirise, sećam se natpisa sa imenima firmi, znam gde su njihove velike pijace gde se najednom koncentrišu teški mirisi i boje. Evropa je moja država, više od tog problematičnog i privremenog oblika koji na sebe preuzimaju granice na mapi, koje omeđuju onu čiji sam ja građanin.

Ali, pošto govorim nekoliko jezika, bez prevelikog udubljivanja u njih, činjenica je da, pišući na francuskom, pokušavam da poštujem svoj jezik, ne da ga slabim; da ga slavim, objašnjavam, ne da ga kvarim. Ono što verujem da sam razumeo jeste, dakle, to da reč "nacija", obično toliko mrska da bi je valjalo zaboraviti, mora pri svemu tome da bude zaštićena jer je, očigledno, napadnuto ono što ona znači.

Slikarstvo na Zapadu se, kao i drugde, rađa iz mesta gde je nastalo i ima rodnu zemlju. Reči nacija, na francuskom, kao i na engleskom (nation), ali i na španskom (nación), na italijanskom (nazione), na portugalskom (nação), dolaze od latinskog nascor, "roditi se". Naziv Grifitovog filma Rađanje jedne nacije pleonazam je. Ali je to istovremeno i jedno ponavljanje: u svom naporu da dođe na svet, jedna nacija insistira: odatle potiče, inače veoma jak, smisao parole "Živela nacija", koju su koristili vojnici iz Godine druge, koja povezuje život i rađanje, imenice koje su gotovo sinonimi. U suštini je nacije da bude rađanje. Sinonim reči nascor, glagol orior, iz kojeg su Francuzi izveli reč origine (poreklo) jeste reč koja sadrži dvostruku ideju o rađanju i uzdizanju. Slikarstvo se pokorava tom istom spontanom refeksu, jer se, takvo kakvo je, okreće ka svetlu, pokorava se spontanom refleksnom okretanju ka svetlosti, kulturnom heliotropizmu.

Iz dela Odgovornost umetnika

Pročitano 2149 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Žan Kler - U suštini je nacije da bude rađanje