Artnit

Petak, 27 Maj 2016 11:33

Talkot Parsons - Uloge polova u porodici Istaknut

Đovani Batista Toriđlija - Srećna porodica Đovani Batista Toriđlija - Srećna porodica

Vodeći funkcionalistički mislilac, američki sociolog Talkot Parsons, bavio se sredinom XX veka ulogom porodice u industrijskim društvima. Pročavajući “nuklearnu porodicu“, kakva je postojala u tada razvijenom industrijskom društvu Sjedinjenih Američkih Država, on naglašava njene funkcije, kao i podelu rada u njoj zasnovanu na biološkim razlikama između polova, koja garantuje slogu u porodici.

Talkot Parsons koristi termin “nuklearna porodica“ da definiše porodičnu grupu koja se sastoji od para odraslih i njihove dece, obično dvoje ili troje, u kojoj su rodne uloge jasno definisane, sa dominantnom ulogom oca i pasivnom ulogom majke domaćice, gde se deca igraju sa svojim specifičnim rodnim igračkama, a muž koji radi dolazi kući svojoj srećnoj porodici svaki dan.

Sa industrijalizacijom se, po Talkotu Parsonsu promenila i funkcija porodice i ona ima samo dve osnovne funkcije: primarnu socijalizaciju dece i stabilizaciju ličnosti odraslih. Primarna socijalizacija se javlja tokom ranih godina detinjstva. Tokom procesa socijalizacije ličnost deteta se oblikuje tako da osnovne vrednosti društva postaju deo ličnosti deteta. Talkot Parsons je tvrdio da se porodice ponašaju kao fabrika koja dostupnim sistemima i procesima stalno “reprodukuju ljudske ličnosti“ u toplom sigurnom okruženju. Stabilizacija odraslih ličnosti naglašava emocionalnu sigurnost koja se nalazi u bračnim odnosima. Ovo utiče na uspostavljanje ravnoteže u odnosu na pritisak svakodnevnog života sa kojima se suočava većina odraslih. Pored toga, funkcija porodice je da omogući da odrasli “glume“, pre svega “detinjastu“ dimenziju svoje ličnosti igrajući se sa svojom decom, koristeći njihove igračke.

Prema Talkotu Parsonsu, porodica funkcioniše uspešnije kada postoji jasna podela rada na osnovu pola. Kroz dodeljene uloge u podeli rada unutar porodice, on ukazuje na rodne uloge koje karakterišu različite psihosocijalne osobine muškaraca i žena.

Žene, sa izrazito naglašenom unutrašnjom porodičnom funkcijom, po prirodi su osećajne, blage, emocionalno otvorene. Zato je uloga žene u porodici ekspresivna. Ova uloga se pre svega odnosi na odgajanje dece, a uključuje pružanje ljubavi stabilnosti, razumevanja, utehe i svu neophodnu emotivnu podršku kako muškarcu, tako i ostalim članovima porodice.

Muškarci imaju funkciju integrirajućeg faktora porodice sa širim spoljnim socijalnim sistemom, te su po prirodi prodorni, ambiciozni, sa razvijenim osećajem samokontrole. Zato oni preuzimaju instrumentalne uloge, to jest da zarađuju za život porodice.

Pročitano 4059 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 28 Oktobar 2020 11:40

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Talkot Parsons - Uloge polova u porodici