Artnit

Nedelja, 28 Februar 2016 11:24

Bertrand Rasel - Brak i moral Istaknut

Dizajn korica knjige Brak i moral Dizajn korica knjige Brak i moral

U svom delu Brak i moral, objavljenom 1929. godine, engleski filozof i matematičar Bertrand Rasel dovodi u pitanje viktorijanske pojmove morala, pre svega u vezi braka. Opšti princip po kojem se po njemu novi moral razlikuje od tradicionalnog morala puritanizma je da mi verujemo da nagon treba da bude obučen pre nego osujećen.

Bertrand Rasel smatra da je romantična ljubav izvor najjačih zadovoljstava koje život nudi, a da u odnosima muškarca i žene koji se strasno, maštovito i nežno vole postoji nešto od neprocenjive vrednosti. Romantična ljubav formira motiv za brak, ali istovremeno ova vrsta ljubavi koja će omogućiti da brak i ispuni svoju društvenu svrhu nije romantična, ali je zato nešto više intimnije, nežnije i realnije.

"Ljubav može cvetati samo dok je slobodna i spontana; ona može da bude ubijena od pomisli na dužnost, a reći da je to vaša dužnost da volite je najsigurniji način da izazove mržnju prema njoj ili njemu.", kaže Rasel. Često ljubav podrazumeva žrtvovanje od manjeg ka većem, ali takva žrtva mora da bude dobrovoljna, jer ako nije, to će uništiti samu osnovu ljubavi zbog koje je učinjena.

Bertrand Rasel veruje da je brak najbolji i najvažniji odnos koji može da postoji između dva ljudska bića, a kao njegovu suštinu ističe uzajamno poštovanje ličnosti drugog u kombinaciji sa dubokom intimnošću, kako fizičkoj tako i mentalnoj i duhovnoj, što čini ozbiljnu ljubav između muškarca i žene najplodnijom od svih ljudskih iskustava.

Razvod je po Bertrandu Raselu put ka propasti društva. U savremenom svetu ljubav ima opasnijeg neprijatelja od religije, a to je jevanđelje rada i ekonomskog uspeha. Generalno se smatra da čovek ne treba da dozvoli da mu ljubav ometa karijeru, a da je ako to uradi glup. Ali u ovom, kao i u svim ljudskim stvarima je neophodna ravnoteža. Zato Rasel ističe da bi bilo glupo, mada u nekim slučajevima može biti tragično herojski, da se u potpunosti žrtvuje karijera zbog ljubavi, ali je jednako glupo i ni u kom stepenu herojski u potpunosti žrtvovati ljubav za karijeru. Ipak se to desi, i neizbežno u društvu organizovanom na osnovu univerzalne jagme za novcem.

Ako se u savremenom svetu ne zahteva čednost devojaka i vernost supruga, onda postaje neophodno ili da se utvrde nove metode očuvanja porodice ili nešto drugo kako bi se sprečio raspad porodice. Ljubav, kao i sve drugo što je veliko i dragoceno, zahteva svoj moral. Pod novim moralom Bertrand Rasel podrazumeva "da će se i dalje morati priznavati propisi i pravila, iako će ti propisi biti mnogo drugačiji od onih obaveza i dužnosti koje su postojale u prošlosti."

Pročitano 2910 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 26 Oktobar 2020 11:54

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Bertrand Rasel - Brak i moral