Artnit

Utorak, 23 Juni 2015 11:50

Vladimir Fedorovski - Rusija treba da ostane zaseban svijet Istaknut

Vasilij Kandinski - Stara Rusija Vasilij Kandinski - Stara Rusija

Jedni su govorili: "Valja imitirati Zapad, kao što je preporučivao najveći ruski car Petar I. Sam on je ukazao na taj put. Sve naše nesreće proizlaze iz toga što ne slušamo njegove savjete."

Drugi su odgovarali: "Nemojmo imitirati nikoga, a posebno ne truli i podmukli Zapad! Ruska civilizacija je suprotnost njihovom materijalističkom duhu kojim vlada želja za blagostanjem i isplativošću. Mi jesmo za progres, ali ostvarimo ga na naš način. Rusija treba da ostane zaseban svijet."

Jedno staro proročanstvo odigralo je presudnu ulogu u korist drugog pristupa. Filotej, jedan malo poznati monah iz Pskova, iznio je ideju da Moskva treba da postane treći Rim. "Dva Rima su propala", pisao je on 1511. godine moskovskom knezu Vasiliju III, ocu Ivana Groznog. "Treći Rim nastaje, a četvrtog neće biti."

To proročanstvo predstavlja samu suštinu ruskog mesijanstva koje je Tolstoju bilo veoma drago, tako da je on čak izjavio: "Ko zna hoće li se jednog dana svi narodi svijeta ugledati na nas, vidjeti u nama vođe?" Spretno korišteno od strane velikih moskovskih vladara, potom od cara Ivana Groznog, to učenje davalo je moćno sredstvo za vlast: malo prije pada Vizantije 1453. godine, Moskva je odbila da potpiše Firentinski sporazum o jedinstvu, plod Firetinskog koncila kojim je Istočna crkva pristala da se potčini autoritetu Rima. Moskva je tada postala jedina zaštitnica pravoslavlja i sebe je smatrala nasljednicom Vizantije.

Iz knjige Roman o Tolstoju

Pročitano 2254 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 04 Novembar 2015 12:21

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Vladimir Fedorovski - Rusija treba da ostane zaseban svijet