Artnit

Nedelja, 15 Februar 2015 12:22

Borislav Pekić - Šta je sa našom prosvećenom Evropom? Istaknut

Jacek Jerka - Evropa Jacek Jerka - Evropa

Šta je sa našom prosvećenom Evropom, kolevkom svih socijalnih utopija, tvoriteljkom nekih od najtananijih moralnih doktrina, roditeljkom učenja o ljudskim pravima i slobodama i proizvođačem priručnika - nekih već i u masovnoj primeni - o tome kako možemo živeti u miru sa Sobom, Prirodom i Bogom? Zar o ovoj temi ona nema ništa da kaže?

Zar Kontinent, čija je nauka povredu ljudskog tela, integriteta i dostojanstva uvela u vlastite fusnote, koja je svog Freuda, svog Pavlova, Junga, Adlera, da naučne tehničare modela Mengele ne spominjemo, te korifeje Saznanja stavila u službu policije, takođe instrumenta saznanja, ali druge vrste, zar ta i takva Evropa savremenoj Torturi nema ništa da doda? Zar Evropa koju kao špansko nasleđe osećamo u južnoameričkim mučenjima, i kao uticaj industrijskog duha prepoznajemo u azijskim bestijalnostima, ta Evropa, uvek nova, uvek u svemu prva, uvek na eksperiment spremna, nema ništa što bi je i ovde istaklo i razlikovalo od planetarne torturološke monotomije?

Nema, nažalost. U Evropi se, po apsanama, na mračnoj poleđini našeg puta u novi, svetli humanitet, isključivo bije. I dok se svi oko nas barem trude da iz svoje mašte, tradicije i čovečnosti iscede makar kakve mučiteljske novitete, dok ostali kontinenti, od zaostalosti bežeći, insistiraju na izvesnom rafinmanu svojih tortura, zavisnim, razumljivo, od rasnih odlika, običaja, klime, samo se naša Evropa drži krapinskih metoda i poslovice da je iz raja izašla jedino - batina.

Iz romana Godine koje su pojeli skakavci I

Pročitano 2105 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 07 April 2020 10:25

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Borislav Pekić - Šta je sa našom prosvećenom Evropom?