Artnit

Utorak, 27 Januar 2015 11:47

Torsten Veblen - Principi mode su istakli sklonost dokoličarske klase za upadljivom potrošnjom i upadljivom dokolicom Istaknut

Džejms Tiso - Žena mode Džejms Tiso - Žena mode

Američki sociolog Torsten Veblen u svojoj knjizi Dokoličarska klasa, koju je objavio 1899. godine govori o dokolici i njenim oblicima, kao što su oblačenje, umetnost, više obrazovanje. On ističe da dominantna "klasa dokoličara" provodi životni stil "vidljive potrošnje" i afektirane besposlenosti i objašnjava kič smisao sociokulturnog fenomena odevanja.

Potrebu odevanja Torsten Veblen smatra višom ili duhovnom potrebom, iako "troškovi na odeću imaju tu prednost nad većinom drugih metoda što je naše odelo uvek na videlu i pruža dokaz našeg novčanog položaja svim posmatračima već na prvi pogled". Snobovski način odevanja se manifestuje kroz tri norme ili principa. Princip isticanja rasipništva predstavlja dokaz da se nosilac ne bavi produktivnim radom. Princip isticanja dokolice i princip novoga - mode proizilaze iz principa rasipništva po kojem odelo, uz to što mora biti skupoceno, mora biti kreirano i prema zahtevima mode.

Principi mode koje navodi Torsten Veblen su istakli sklonost dokoličarske klase za upadljivom potrošnjom i upadljivom dokolicom. Naše odelo, da bi što korisnije služilo svojoj svrsi, ne samo što treba da bude skupoceno, nego i da jasno stavi do znanja svim posmatračima da nosilac odela nije angažovan ni u kakvoj vrsti produktivnog rada. Lakovana cipela, snežnobelo rublje, sjajni, cilindrični šešir i štap za šetnju povećavaju urođenu dostojanstvenost pravog gospodina, a istovremeno jasno stavljaju do znanja da nosilac ne može da bude angažovan u nekom poslu koji bi odmah i neposredno koristio ljudima. Odeća žena više nego odeća muškaraca ukazuje na naproduktivan rad i dokolicu. Zato haljina ne sme biti samo upadljivo skupa i nepraktična, već mora istovremeno da bude uključena u najnovije modne trendove. Krinoline i korseti prikazuju upadljivo dokolicu pošto ograničavaju kretanje, a žena tako obučena ne može obavljati svakodnevne poslove bez pomoći. Ove haljine prikazuju ženu kao slabiju, a ističu klasne razlike. Dokoličarskoj klasi je bio potreban jedan očigledan način da se diferencira od industrijske klase - otuda njihova stalna promena odeće. Veblen ističe da više klase smišljaju novi stil oblačenja koji postaje poželjan, a zatim ga niže klase kopiraju.

Čak i kada su posedničke stvari lepe, pravljene sa ukusom i merom, lepota se često supsumira pod prometnu vrednost, a skupocenosti pod predznak posedničke psihologije. Torsten Veblen o tome kaže: "Veće zadovoljenje koje se stiče upotrebom i posmatranjem skupocenih i, tobože, lepih proizvoda obično je u velikoj meri zadovoljenje našeg osećaja za skupocenost, koji je maskiran pod imenom lepote. To što mi više cenimo viši artikal znači da cenimo njegov počasni karakter, i to je mnogo češći slučaj od naivnog cenjenja njegove lepote. Zahtev isticanja rasipništva nije obično svesno prisutan u našim kanonima ukusa, ali je on ipak prisutan kao prisilna norma koja selektivno oblikuje i kontroliše naša osećanja za lepo i rukovodi našim diskriminisanjem u pogledu toga šta se može opravdano odobriti kao lepo, a šta ne može."

Pročitano 3068 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 14 April 2020 10:47

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Torsten Veblen - Principi mode su istakli sklonost dokoličarske klase za upadljivom potrošnjom i upadljivom dokolicom