Artnit

Četvrtak, 12 Juni 2014 14:27

Erazmo Roterdamski - Vladar i dvorani Istaknut

Đorđone - Obožavanje kraljeva Đorđone - Obožavanje kraljeva

Zamislite čoveka na prestolu (a ima takvih) koji ne poznaje zakon, koji je skoro neprijatelj opštih interesa, kome je mnogo stalo do svoje lične koristi, koji je odan strastima i zabavama, koji mrzi znanje, koji prezire istinu i slobodu, koji na sve misli više nego na blagostanje države i sve meri po svojoj požudnosti i sebičnosti!

Obesite mu, zatim, zlatnu ogrlicu koja označava čvrsto jedinstvo svih vrlina, metnite mu na glavu krunu ukrašenu dragim kamenjem, koja bi ga opominjala da se mora među svima drugima odlikovati junačkim vrlinama! Sem toga, dajte mu u ruke žezlo, znak pravičnosti i sasvim neiskvarena srca! Ogrnite mu, najzad, purpurni plašt, znak izvanredne odanosti državi! Ako bi sad vladar uporedio te znake dostojanstva sa svojim životom, uveren sam da bi se postideo što ih nosi i plašio bi se da se ne pronađe kakav podrugljivac koji bi sve to pozorišno odelo izvrgao smehu i šali.

... A šta sada da kažem o dvoranima? Od većine njih zaista nije ništa puzavije, ropskije, dosadnije i podlije, a ipak hoće svuda da igraju glavnu ulogu. Samo su u jednom vrlo skromni: zadovoljavaju se da na sebi nose zlato, drago kamenje, purpur i razna druga znamenja vrline i mudrosti, a brigu za sticanje vrline i mudrosti vole da ostavljaju drugima. Svu svoju sreću vide u tome što kralja mogu da zovu gospodarem, što su naučili da pozdravljaju s tri reči, što umeju svuda da utrpaju zvanične titule: vaša preuzvišenosti, vaše visočanstvo, vaše veličanstvo; što znaju da doteruju svoje lice prema potrebi i da se ljubazno ulaguju. Jer to je umetnost koja zaista dolikuje plemiću i dvoraninu...

Iz dela Pohvala ludosti

Pročitano 2136 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 14 Oktobar 2019 10:10

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Erazmo Roterdamski - Vladar i dvorani