Artnit

Ponedeljak, 27 Januar 2014 19:56

Osobine vođe Istaknut

Vilijam Šajer - Seoski političari Vilijam Šajer - Seoski političari

S obzirom na važnost uloge vođe u grupi već dugo se diskutuje o tome kakve lične osobine treba da ima vođa da bi bio uspešan. Veliki broj istraživanja koja su pokušala da odgovore na ovo pitanje daje veoma neodređene odgovore. Međutim, moguće je ipak izdvojiti neka svojstva vođe koja ga u očima članova grupe čine privlačnim.

Vođa mora biti "prvi među jednakima" i da sa masom ima neke zajedničke osobine. Poverenje se delimično zasniva na činjenici da on ima nešto zajedničko sa onima na koje želi da utiče - prošlost, nacionalnost, religiju, ideologiju, zanimanje, a delom na neodložnosti potreba pojedinaca i grupa. Rene Miler za vođu kaže da on ne pada odozgo, već "njega masa uzdiže iznad sebe da joj razapne novo nebo".

Ubeđivač koji se odlikuje intelektualnim sposobnostima i koji ima stila u obrazlaganju i dokazivanju svojih stavova ima više izgleda da bude prihvaćen kao vođa. Džordž Meredit o tome kaže: "govorio je kao da je video istinu, i, držeći se toga, njemu veruju oni koji ga nisu razumeli i ućutkuju oni koji su ga razumeli."

Analizirajući govorničke učinke u govorima Bruta i Antonija, nakon ubistva Julija Cezara u istoimenoj drami od Vilijama Šekspira Kim Lundholm je tvrdio da sugestibilnost slušalaca raste kada im se nameću pojmovi i predstave koje im nisu sasvim jasne i o kojima nisu mogli da stvore određeni sud. Istraživanja propagande pokazuju da sugestibilnost uveravanja raste kod publike u svim stvarima gde ona nema određeno mišljenje.

Potrebno je da masa svog budućeg vođu doživi kao čoveka jake volje, u prvom redu kao čoveka od akcije. "Učitelji zabluda besednici sa plamenom sugestivne moći i snage svojim paklenim vizijama na juriš duhove osvajaju" kaže Fridrih Niče. Zato je verovatno Benito Musolini urlao dok je držao svoje govore: "Da! Ja sam od te strasti, od te bolesti i pomahnitao. Ona gori i plamti, ona me kida i razdire iznutra kao telesni bol; hoću svojom voljom da zagrebem jedan znak u vreme i epohu kao lav svojom kandžom: ovako."

Ubeđivač koji želi da bude vođa se ne služi samo rečima nego i drugim znacima - izgled, pokret, grimasa, gest. Vešto planirana iskrenost i spontanost će učiniti da verbalna poruka više utiče na masu. Na primer, nešto dublji utisak ostavlja upotreba "patetičnog tona" koja uvek stvara utisak da je neki čovek iskreno i duboko vezan uz neki ideal.

Pročitano 5893 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 04 Mart 2020 11:44

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Osobine vođe