Artnit

Petak, 24 Januar 2014 19:39

Fridrih Engels - Javna vlast i birokratija Istaknut

Dizajn korica knjige Poreklo porodice, privatne svojine i države Dizajn korica knjige Poreklo porodice, privatne svojine i države

Druga odlika je ustanova javne vlasti, koja nije više neposredno istovetna sa stanovništvom koje se samo organizovalo kao oružana sila. Ova posebna javna vlast je nužna, jer je samoaktivna oružana organizacija stanovništva postala nemoguća otkako se društvo podelilo na klase. I robovi spadaju u stanovništvo, 90 000 atinskih građana prema 365 000 robova čine samo povlašćenu klasu. Narodna vojska atinske demokratije bila je aristokratska javna vlast u odnosu na robove i držala ih je u pokornosti; ali, kao što je gore opisano, i za držanje građana u pokornosti bila je potrebna žandarmerija.

Ta javna vlast postoji u svakoj državi, ona se sastoji ne samo od naoružanih ljudi, već i od materijalnih dodataka, tamnica i prinudnih ustanova svih vrsta, o kojima gentilno uređenje nije ništa znalo. Ona može biti vrlo znatna, gotovo beznačajna, u društvima sa još nerazvijenim klasnim suprotnostima i u udaljenim područjima, kao što je to slučaj povremeno i mestimično u Sjedinjenim Američkim Državama. Ali ona jača u korak sa zaoštravanjem klasnih suprotnosti u okviru države i s povećanjem teritorija i broja stanovnika država koje se međusobno graniče - dovoljno je pogledati našu današnju Evropu, gde su klasne borbe i osvajačka konkurencija uzdigle javnu vlast na visinu sa koje ona preti da proguta celo društvo, pa čak i državu.

Da bi se održavala ta javna vlast, potrebne su uplate građana - porezi. Oni su bili potpuno nepoznati gentilnom društvu. Ali mi bismo danas imali o tome dosta da kažemo. S razvitkom civilizacije ni porezi nisu više dovoljni: država izdaje menicu na budućnost, zaključuje zajmove, državne dugove. I o ovome bi imala stara Evropa šta da kaže.

Raspolažući javnom vlašću i pravom ubiranja poreza, činovnici sad stoje kao organ društva iznad društva. Slobodno, dobrovoljno poštovanje koje se ukazivalo organima gentilskog uređenja njima nije dovoljno, čak i kad bi ga mogli imati; kao nosiocima vlasti koja se otuđuje od društva, mora im se pribaviti autoritet izuzetnim zakonima, na osnovu kojih oni uživaju naročitu neprikosnovenost i nepovredivost. Najbedniji policijski sluga civilizovane države ima više "autoriteta" nego svi organi gentilnog društva zajedno, ali najmoćniji vladalac i najveći državnik ili vojskovođa doba civilizacije može pozavideti najneznatnijem gentilnom starešini na neiznuđenom i neosporavanom poštvanju koje mu je ukazivano. Jedan se nalazi baš usred društva, dok je drugi prinuđen da nastoji da predstavlja nešto iznad i izvan društva.

Iz dela Poreklo porodice, privatne svojine i države

Pročitano 2654 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 25 Januar 2018 13:08

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Fridrih Engels - Javna vlast i birokratija