Artnit

Utorak, 08 Oktobar 2013 18:54

Emil Dirkem - Vaspitanje Istaknut

Hugo Oehmichen - Prvi gutljaj Hugo Oehmichen - Prvi gutljaj

Emil Dirkem suštinu vaspitanja nalazi u socijalizaciji. Vaspitanje shvata kao posledicu opšteg društvenog stanja, a posebno kao posledicu progresivne diferencijacije društvenog rada. On afirmiše društveni karakter vaspitanja, smatrajući da je pedagoški ideal delo konkretnog društva.

Emil Dirkem vaspitanje određuje kao sredstvo pomoću koga društvo obnavlja uslove svoje sopstvene egzistencije, produžava i pojačava homogenost svojih članova. U tom smislu definiše vaspitanje kao delovanje generacija odraslih na generacije koje još nisu zrele za društveni život. Psihološki i etički vaspitanje se javlja kao "stvar autoriteta", a sociološki kao proces kreiranja novog bića.

Po Emilu Dirkemu zadatak vaspitanja je da "razvija individualni organizam u pravcu koji je već označen njegovom prirodom", ali i "da izvuče skrivene potencijalne mogućnosti koje treba da postanu manifestantne. A to stvara u čoveku novo biće". Svaki pojedinac vaspitanjem treba da dostigne najveći mogući stepen savršenstva, to jest skladan razvoj svih sposobnosti.

Uticaj koji nad čovekom ostvaruje društvo putem vaspitanja, nema uopšte kao svoj cilj i kao svoju posledicu gušenje, ograničavanje, neprirodan uticaj, nego, naprotiv, predstavlja pomoć u njegovom razvoju, težnju da ga napravi istinskim ljudskim bićem. A taj razvoj treba da bude svestan i dobrovoljan.

U procenjivanju mogućnosti i snage vaspitanja Emil Dirkem urođene dispozicije smatra nečim veoma uopštenim i kolebljivim negirajući njihov snažniji uticaj. "Ono što je nasleđeno, piše Dirkem, to je izvesno odsustvo mentalne ravnoteže koje čini individuu neprijemčivom za konkretno i disciplinovano ponašanje", ali je ni u kom slučaju ne određuje da bude "kriminalac, istraživač koji traži avanture, prorok, nosilac novih ideja u politici, ili pronalazač".

Pročitano 3440 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Emil Dirkem - Vaspitanje