Artnit

Ponedeljak, 07 Oktobar 2013 21:16

Prvo putovanje oko Zemlje Istaknut

Mapa Tihog okeana iz 1589. godine Mapa Tihog okeana iz 1589. godine

Fernando Magelan, portugalski moreplovac i istraživač bio je prvi Evropljanin koji je preplovio Tihi okean. 20. septembra 1519. godine isplovio je iz Sevilje sa pet brodova i oko 270 članova posade na ekspediciju čiji će krajnji rezultat biti prvo oplovljavanje sveta, kao i dokazivanje da je Zemlja okrugla.

Istoričar Stjepan Srkulj u svom poznatom delu Izvori za povijest iz 1910. godine piše: "Magelanov put oko Zemlje prikazao je učesnik putovanja Huan Sebastijan del Kano u svom izveštaju španskom kralju Karlu I.

Na tom putu otkrismo mnoga i veoma bogata ostrva, među njima Bandam, gde raste oraškov cvet i orašak, Javu, gde uspeva biber, i Timor, gde raste sandalovina. Sve te mirođije, što smo ih na tim ostrvima uzeli, donosimo sa sobom da ih Vašem Veličanstvu pokažemo. Isto tako, donosimo mirovne ugovore svih kraljeva i gospodara pomenutih ostrva, što su ih oni svojom rukom potpisali, gde obećavaju da će se kao kraljevi i knezovi pokoravati Vašem Veličanstvu.

Pošto smo od poslednjeg ostrva otplovili u strahu od portugalskog kralja, koji je u svim svojim zemljama radio da taj brodić zarobi, da Vaše Veličanstvo ne bi nikad više ništa o njemu čulo, nismo nigde pristali, a hranili smo se jedino žitom, pirinčem i vodom. Na tom putu umrla su 22 momka od gladi; oskudica nas prisili, te smo pristali na ostrvu Kap Verde.

Namesnik tih ostrva uze nam barku s 13 momaka i htede mene s celom posadom na lađi, koja je krcata mirođijama dolazila iz Kalikuta, poslati u Portugal, govoreći da niko osim Portugalaca ne sme otkrivati mirođije. Da se nas dočepa, opremi 4 lađe. Ali ja odlučih da ću pre sa svojom posadom izginuti negoli Portugalcima pasti u ruke; pa nam tako pođe za rukom, te smo s najvećom mukom, radeći crpkom - jer smo morali neprestano danju i noću iz lađe crpsti vodu. Iznemogli, kako ljudi već mogu biti, uz pomoć Boga i Sv. Marije zajedrili smo i nakon trogodišnjeg putovanja ušli u luku San Lukar (luka u Španiji).

Molim Vaše Veličanstvo da ishodi u kralja portugalskoga slobodu one trinaestorice, koji su Vam tako dugo služili. Vi ćete znati ceniti što smo otkrili da je Zemlja okrugla i oplovili je; putujući na Zapad vratili smo se s Istoka. Molim takođe Vaše Veličanstvo da, priznavajući teški posao, znoj, glad i žeđ, zimu i vrućinu, što je naša posada pretrpela u službi Vašeg Veličanstva, njoj milostivo oprosti vozarinu za tovar one robe što su je sebi kući dopremili."

Pročitano 3248 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Prvo putovanje oko Zemlje