Artnit

Petak, 16 Avgust 2013 18:25

Masimo Teodori - O bedi studentske sredine Istaknut

Rembrant van Rajn - Student za stolom uz svetlost sveće Rembrant van Rajn - Student za stolom uz svetlost sveće

U pamfletu koji se delio po Strazburu, O bedi studentske sredine, javlja se nit vodilja situacionističkih teza. Pa da vidimo ukratko koje su im bitne tačke:

Student nije ništa drugo nego deo opšteg otuđenja, pa ne može izbeći pasivnu ulogu što je društvo nameće svima, budući da je svakodnevan život tek "stvarnost predstave". Njegova je uloga privremena, kao pripremanje za konačnu ulogu, u kojoj će postati točkićem u funkcioniranju sastava koji se temelji na robi.

Student je materijalno siromašan (90% studenata raspolažu prihodom manjim od običnog radnika), psihološki prisiljen na "produženu maloletnost", dvostruko je potčinjen dvema sastavima društvenog autoriteta, porodici i državi, nije svestan vlastite bede, pa se sklanja u svoju sadašnjost koju doživljava nestvarno. Još više od toga, uveren je da izlazi iz svoje bede kad prihvata osoben i boemski "stil života" i kad učesvuje u kulturnim mehanizmima. Iluzija je dvostruka utoliko što se bohème "može samostalno doživeti tek nakon potpunog i nepovratnog prekida sa univerzitetskom sredinom", dok je univerzitetska kultura ništavna i "društveno štetna", a jedina iluzija koja kompenzira ovo područje ostaje iluzija kulturne robe koju društvo pruža kao svoju novu drogu. I politika, u kojoj student eventualno može učestvovati, jeste predstava, spektakl a ne akcija: zapravo, jedina pobuna koja preostaje nije pobuna protiv ovog ili onog područja ili aspekta sveta, već protiv sveta u celini. Student je dokraja otuđen, a "ovo otuđenje može se osporavati jedino osporavanjem celog društva", jer da bi bila zaista revolucionarna, "radikalna kultura savremenog sveta mora danas kao svoj predmet i kao svoj cilj imati totalitet".

Iz dela Istorijat novih levica u Evropi

Pročitano 4431 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 03 Februar 2020 11:59

Srodni članci

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Masimo Teodori - O bedi studentske sredine