Odštampajte ovu stranicu
Nedelja, 04 Avgust 2013 20:19

Irvin Velš - "Trejnspoting generacija" Istaknut

Dizajn korica knjige Trejnspoting Dizajn korica knjige Trejnspoting

Prvi roman Škotlanđanina Irvina Velša Trejnspoting objavljen je 1993. godine. To je teška i surova priča o mladim ljudima koji dospevaju u svet droge i ulice. Irvin Velš ističe karakterističan vrednosni sistem izgubljene generacije mladih ljudi, koju naziva trejnspoting generacija, a čiji je život obeležen drogom.

"Trejnspoting generacija" time spontano ispisuje vlastiti vrednosni sistem, kompletno istisnut iz sadržaja svesti, pukom deskripcijom sveta stvari koji je okružuju: "... Deset konzervi Hajncove supe od paradajza, osam konzervi supe od pečurki (ne mora da se greje), jedna kutija sladoleda od vanile (pije se istopljen), dve flaše magnezijumovog mleka, jedna flašica paracetamola, jedan paket Rinsted tableta za usta, flaša multi-vitamina, pet litara mineralne vode, dvanaest izotoničnih pića i časopisi: meki pornići, Viz, Škotski fudbal danas, Panter itd. Najvažnije od svega već sam dobio iz roditeljskog doma; mamina flašica valijuma, dignuta sa njene natkasne. Ne osećam se krivim zbog toga. Sada ih uopšte ne koristi, a ako joj treba, u njenim godinama i sa njenim polom, dobiće recept od svog kretenskog lekara, kao za žele bombone. Sa ljubavlju precrtavam sve stvari na spisku. Biće to teška nedelja."

Junaci romana Irvina Velša ne izgledaju lepo, njihovu muziku teško može da voli neko ko ima više od dvadeset pet godina, bez posla su i bez želje da ga ikada nađu, i svi su zavisni od ekstazija.

"Život je dosadan i uzaludan", tvrdi jedan od junaka romana, "Počneš sa velikim nadama, a onda odustaneš. Shvatamo da ćemo svi umreti, a da ne otkrijemo velike odgovore. Razvijamo prastare ideje koje samo na različite načine tumače stvarnost našeg života, a da u stvari ne širimo opseg korisnog stanja, o velikim stvarima, stvarnim stvarima. U osnovi, živimo kratak, razočaravajući život; a onda umremo. Ispunjavamo život sranjem, stvarima kao što je karijera i veze kojima se zaluđujemo da nije sve besmisleno. Hors je poštena droga, jer skida te zablude. Sa horsom, kad se osećaš dobro, osećaš se besmrtno. Kada se osećaš loše, on intenzivira sranje koje je već tu. To je jedina stvarno poštena droga. Ne menja ti svest. Samo te udari i da ti osećaj blagostanja. Posle toga, vidiš jad sveta kakav jeste, i nema anestezije protiv toga."

Pročitano 3026 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 29 Januar 2020 12:21
Stefan Tanasijević

Najnovije: