Artnit

Četvrtak, 11 Februar 2021 11:25

Karl Jaspers - Mi zaboravljamo da moramo umrijeti, zaboravljamo svoju krivnju i svoju prepuštenost slučaju Istaknut

Dizajn korica knjige Uvod u filozofiju Dizajn korica knjige Uvod u filozofiju

Stoik Epiktet reče: "Izvor filozofije jest uviđanje vlastite slabosti i nemoći". Kako da pomognem sebi u nemoći? Njegov odgovor glasi: tako da sve što ne stoji u mojoj moći kao za mene ravnodušno promatram u njegovoj nužnosti; naprotiv, da što je do mene, naime način i sadržaj svojih predstava, mišljenjem dovedem do jasnoće i slobode.

Uvjerimo se o našem ljudskom položaju. Mi smo uvijek u situacijama. Situacije se mijenjaju, nastaju prilike. Ako se propuste, više se ne vraćaju. I sam mogu raditi na promjeni situacije. Ali ima situacija koje ostaju u svojoj biti, iako se njihova trenutna pojava mijenja i njihova se silna moć zastire velom: ja moram umrijeti, moram trpjeti, moram se boriti, podvrgnut sam slučaju, neizbježno se zaplećem u krivnju. Te temeljne situacije našega opstanka nazivamo graničnim situacijama. To će reći, to su situacije preko kojih ne možemo, koje ne možemo mijenjati. Osvješćivanje tih graničnih situacija je nakon divljenja i dvojbe dublji izvor filozofije. U pukome opstanku često im izmičemo kada zatvorimo oči i živimo kao da ih nema. Mi zaboravljamo da moramo umrijeti, zaboravljamo svoju krivnju i svoju prepuštenost slučaju. Tada imamo posla samo s konkretnim situacijama koje savlađujemo nama u prilog, i na koje reagiramo planom i djelovanjem u svijetu, tjerani interesima našega opstanka. Na granične situacije pak reagiramo prikrivanjem, ili ako ih zaista shvaćamo, očajem ili ponovnim uspostavljanjem: mi bivamo mi sami u preobrazbi naše svijesti o bitku.

 

Iz dela Uvod u filozofiju

 

Pročitano 240 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Karl Jaspers - Mi zaboravljamo da moramo umrijeti, zaboravljamo svoju krivnju i svoju prepuštenost slučaju