Artnit

Nedelja, 07 Februar 2021 12:02

Sebin Bering-Guld - Slovenski folklor povezan sa vukodlacima Istaknut

Frenk Frazeta - Vukodlak Frenk Frazeta - Vukodlak

Srbi povezuju vampira i vukodlaka, i zovu ih jednim imenom - vlkodlak. Oni besne uglavnom po dubokoj zimi: održavaju godišnje susrete, i na njima skidaju svoje vučje kože, te ih vešaju o obližnje drveće. Ako neko uspe da dođe do te kože i spali je, time je sa tog vukodlaka skinuo čini.

Moć da se postane vukodlak stiče se pijenjem vode koja ostane u otisku vučje šape u ilovači.

Među Belorusima je wawkalak čovek koji je navukao gnev đavola, a ovaj ga kažnjava tako što ga pretvara u vuka i šalje ga među njegove rođake, koji ga prepoznaju i dobro hrane. On je najviše prijateljski nastrojen vukodlak, jer ne čini zlo, a potvrđuje svoju ljubav prema rodbini time što im liže ruke. Ali ne može dugo da ostane na jednom mestu, već ga neodoljiva strast za promenom mesta tera od kuće do kuće, od sela do sela. To je ružno praznoverje, jer preporučuje da se bude dobar sa zlim.

Slovaci veselo zovu pijanca vlkodlak jer, uistinu, čini od sebe životinju. Jednom slovačkom kućnom pričom o vukodlaku završava se ovo poglavlje.

I Poljaci imaju svoje vukodlake, koji besne dvaput godišnje - na Božić i sredinom leta.

Prema jednoj poljskoj priči, ako neka veštica stavi pojas od ljudske kože na prag kuće u kojoj traje svadba, i ako mlada i mladoženja, i deveruše i deveri, pređu preko njega, svi se pretvaraju u vukove. Ali posle tri godine, veštica ih pokriva kožama sa dlakom okrenutom napolje, i oni odmah poprimaju svoj prirodni oblik. Jednom prilikom je veštica bacila premalenu kožu preko mladoženje, tako da mu nije pokrila rep; vratio mu se ljudski oblik, ali mu je vučji rep ostao.

Rusi zovu vukodlaka oborot, što znači "transformisani".

... U starom Češkom leksikonu Vacerada (Bohemian Lexicom of Vacerad) (A. D. 1202), vukodlak se zove vilkodlak, i opisuje se kao faun. 

Iz knjige Knjiga o vukodlacima

 

Pročitano 179 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Sebin Bering-Guld - Slovenski folklor povezan sa vukodlacima