Odštampajte ovu stranicu
Petak, 29 Novembar 2019 10:54

Kšištof Kješlovski - O filmu Dvostruki život Veronike Istaknut

Plakat za film Dvostruki život Veronike Plakat za film Dvostruki život Veronike

Veronik je stalno suočena sa dilemom da li da krene istim putem kao i poljska Veronika, da li da se preda umetničkom instinktu i tenziji koja je svojstvena umetnosti, ili da se preda ljubavi i svemu što ona podrazumeva. To je u osnovi njen izbor.

Poljski deo filma je življi, zato što je junakinja življa. Postoji, uopšte, razlika u stilu naracije. U poljskom delu, naracija ide od epizode do epizode. Godina ili godina i po života junakinje je tokom pola sata ispričana vrlo jasno u kratkim signalima, odnosno, da budem precizniji, radi se o dvadeset sedam minuta, a onda se dešava prekretnica. Tako bi to trebalo da izgleda u filmu ove dužine: sve u svemu, sat i trideset i pet minuta. U ovih dvadeset sedam minuta opisujem vrlo veliki deo života poljske Veronike, izostavljajući sve ostalo. Opisujem samo one brojne suštinske scene koje dovode do njene smrti i ništa drugo.

Poljski deo Veronike je, da tako kažem, ispričan sintetički. To je sinteza izvesnih perioda života. Francuska Veronika je ispričana drugačije. Prvo, ona je daleko usmerenija na sebe, iz nekoliko razloga. Jedan od razloga je verovatno taj što je druga Veronika mrtva, pa francuska Veronika oseća nešto u vezi sa njenom smrću, nešto obeshrabrujuće, nešto što joj govori da se usmeri na sebe. Drugo, ceo francuski deo je ispričan analitički, nasuprot poljskom delu koji je dat kao sinteza. To je analiza stanja njenog uma i ne može se ispričati u pojedinačnim grupisanjima ili nizovima scena. Ispričana je u dugim scenama. Letimični pogled na prolaz, hodnik, nekoga ko trči, okolinu i - kreće duga scena.

Iz knjige Danusja Stok - Kješlovski o Kješlovskom

Pročitano 879 puta
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci