Artnit

Utorak, 06 Novembar 2018 11:19

Emil Zola - Pustite isto tako zlikovce da se šepure kaldrmom dok vas, pravične, potiskuju u jarak! Istaknut

Karikatura afere Drajfus Karikatura afere Drajfus

Onda vas pitam koji je to čestit sud, ili jednostavno koji je to razložan sud koji bi se osramotio osudivši me opet, sada kada je ovako javno dokazano sve što sam izneo? Ne nalazite li da je zakon vaše vlade koji amnestira mene nevinog zajedno sa gomilom krivaca koje sam ja optužio, zaista zlikovački zakon?

Time je, dakle, svršeno, gospodine pretsedniče, bar zasad, za ovaj prvi period afere koju amnestija baš sada nasilno završava.

U naknadu su nam obećali istorisku pravdu. To pomalo liči na katolički raj, koji služi da na ovoj zemlji jadnike i glupake, koje mori glad, načini strpljivim. Upamtite, dakle, moji prijatelji, jedite svoj suvi hleb, spavajte na tvrdoj postelji, dok srećnici ovog sveta spavaju u perju i žive od poslastica! Pustite isto tako zlikovce da se šepure kaldrmom dok vas, pravične, potiskuju u jarak! I dodajem, kada budemo svi mrtvi, mi ćemo imati spomenike. Ja i želim to za sebe lično, i nadam se čak da će odmazda istorije biti ozbiljnija nego slast raja. Ali bi mi ipak malo pravde na ovoj zemlji činilo zadovoljstvo.

Ne žalim nas i uveren sam da smo na dobrom putu, kako se to kaže. Laž ima protiv sebe to što ne može večito da traje, a istina, koja je jedna, ima večnost za sobom. Tako, gospodine pretsedniče, vaša vlada izjavljuje da će zakonom o amnestiji stvoriti mir, a mi drugi, naprotiv verujemo da ona sprema nove katastrofe. Samo malo strpljenja i dobro će se videti ko ima pravo. Ja ne prestajem da ponavljam da se afera ne može svršiti dokle god Francuska ne dozna nepravdu i ne ispravi je. Kazao sam da je četvrti čin odigran u Renu i da mora neizbežno doći i peti čin. Ostaje mi zebnja u srcu: još se zaboravlja da nemački kajzer ima u rukama istinu i da nam je može baciti u lice kada dođe čas koji je on možda već izabrao. To bi bio užasan peti čin, ono čega sam se uvek pribojavao i za šta francuska vlada ni za trenutak ne bi smela pružiti užasnu mogućnost.

Iz knjige Optužujem...

Pročitano 1481 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Emil Zola - Pustite isto tako zlikovce da se šepure kaldrmom dok vas, pravične, potiskuju u jarak!