Artnit

Utorak, 16 Oktobar 2018 11:07

Virdžinija Satir - Ja jesam ja Istaknut

Ilustracija pisma Ja jesam ja Ilustracija pisma Ja jesam ja

Američki psiholog Virdžinija Satir, začetnica porodične terapije je često integrisala meditacije i poetsko pisanje u svoje javne radionice i pisanja. Jedno od njenih najpoznatijih dela, Ja jesam ja, napisala je u odgovoru na pitanje koje joj je postavila petnaestogodišnja devojčica: "Kako mogu sebe da pripremim da bi mi život bio ispunjen?" Satir je odgovorila pismom Ja jesam ja, koje se često naziva i Moja deklaracija o samopoštovanju.

Ja jesam ja

"U celom svetu, ne postoji niko drugi isti kao ja. Postoje osobe koje imaju delove kao što ih imam ja, ali niko ih ne povezuje baš kao ja. Ja imam delove kao i ostali, ali ja ih ne povezujem da bi izgledali baš kao i kod nekog drugog. Dakle, sve što izlazi iz mene jeste autentično moje, jer sam ja sama to izabrala.

Ja posedujem sve o meni - moje telo, uključujući i sve što čini; moj um, uključujući i sve njegove misli i ideje, moje oči, uključujući i sliku svega što one posmatraju; moja osećanja, pa štagod ona mogu da budu - bes, radost, frustracija, ljubav, razočarenje, uzbuđenje; moja usta i sve što izlazi iz njih... reči, ljubazne, slatke, ili grube... ispravne ili pogrešne, moj glas, bučan ili mek; kao i sve moje radnje, bilo da su činjene drugima ili meni.

Ja posedujem sve moje uspehe i neuspehe, i sve moje greške. Posedujem sve moje fantazije, moje snove, moje nade, moje strahove.

Zato što posedujem čitavu sebe, ja mogu postati blisko upoznata sa sobom. Na taj način ja mogu da volim sebe i da budem prijatelj sa sobom u svim mojim delovima.

Da budem dobro upoznata sa sobom, da volim sebe, i budem prijatelj sebi samoj, ja onda mogu i da učinim mogućim da u celosti radim ono što je najbolje za mene.

Znam da postoje aspekti o meni za koje ne znam, i da postoje delovi mene koji su i prava zagonetka za mene.

Dokle god sam prijateljski naklonjena i puna ljubavi prema sebi, ja mogu hrabro i sa nadom da tražim rešenje za zagonetke i neprestano tražim načine da saznam više o sebi - kako izgledam i zvučim, šta kažem i učinim, i kako mislim i osećam. Niko drugi ne izgleda i ne zvuči, ne kaže i ne čini, misli i oseća baš kao i ja.

Međutim, kako izgledam i zvučim, štagod rekla i činila, i štagod mislila i osećala u datom trenutku - to jesam ja. To je autentično i predstavlja mene kao i gde se ja nalazim u tom trenutku vremena.

Kada sam kasnije razmotrila kako sam izgledala i zvučala kada sam nešto rekla i učinila, i kako sam mislila i osećala, može da se ispostavi da neki delovi baš i ne odgovaraju... Tada mogu da odbacim onaj deo koji ne odgovara, a zadržim onaj za koji se ispostavi da odgovara, i naučim nešto novo za deo koji sam odbacila. Ja jesam ja i ja sam dobro.

Ja posedujem sebe i stoga mogu da izgrađujem sebe.

Ja mogu da naučim sve nove stvari koje su mi potrebne i odbacim sve stvari koje mi više ne odgovaraju. Ja mogu da vidim, čujem, osećam, mislim, kažem i učinim. Tada ću imati oruđe da preživim, da budem blizu drugima, da budem produktivna, i da nalazim smisao i red u svetu ljudi i stvari izvan mene."

Pročitano 3158 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 02 Novembar 2018 12:25

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Virdžinija Satir - Ja jesam ja