Artnit

Petak, 05 April 2013 22:04

Vuk Stefanović Karadžić - O Milošu Stojićeviću, vojvodi Pocerskom Istaknut

Ime je ovoga slavnoga junaka poznato iz naših narodnih pesama i izvan naroda srpskoga.

Miloš Stojićević rodio se u Pocerini, u selu Vranjskoj. U detinjstvu svome naučio po manastirima malo čitati i pisati.

Prve godine srpske bune bio je prost vojnik, a potom postane pisar kod grušićkoga kneza Ilije Markovića, koji je tada bio kao buljubaša u Pocerini. Kad Turci 1806. godine pređu u Mačvu i nahiju šabačku popale i poharaju, knez Ilija se preda Turcima, i oni ga učine obor-knezom pocerskim; ali se Miloš ne htede predati (premda su mu Turci mater bili zarobili), nego pobegne u šumu i stane sam kupiti četu. U tom Crni Đorđije stigne odozdo, te Turke izbije i njega postavi vojvodom pocerskim i nazove ga svojim posinkom; a njegovome bivšem gospodaru jedva ostane život.

Te se jeseni Miloš na Mišaru pokazao dostojan imena i čini svoga; a kad Turci potom pobegnu, on se u Kitogu osobito obogati, i, između ostaloga blaga, zadobije sablju Kulinovu. Na toj sablji bili su ispisani berati (diplome od sela i zasluga) familije Kulinove; zato mu je rodbina njegova davala za nju onoliko zlata koliko ona pretegne; no on zaište sve srpsko roblje što su Turci one godine iz nahije šabačke odveli. Rodbina Kulinova, i da je htela, to nije mogla dati, jer je roblje bilo ispreprodavano i razvedeno po svemu carstvu turskome. Tako Kulinova sablja ostane u njega. A kad se Šabac preda, onda i mater izbavi iz ropstva...

Godine 1807. i 1809. Miloš je slavno vojevao oko Drine.

Miloš je bio maloga rasta, poširokih usta i duguljastih obraza, smeđe kose i tankih podugačkih brkova, vrlo veseo i šaljiv; a junak neiskazani. Mnogo je njegovom junaštvu pomagalo što je sve pomišljao na Miloša Obilića koji je, kao što se peva i pripoveda, također bio iz Pocerine, a kažu da ga je i Crni Đorđije toga opomenuo kad ga je zavojvodio. Kad je poginuo nije mu bilo mnogo više od 35 godina.

Pročitano 3007 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 31 Mart 2021 11:25

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Vuk Stefanović Karadžić - O Milošu Stojićeviću, vojvodi Pocerskom