Artnit

Četvrtak, 29 Juni 2017 10:49

Shvatanja pojma mita Istaknut

David Burliuk - Mitološka scena David Burliuk - Mitološka scena

Mit predstavlja jedinstvenu kulturnu formu, koja prati čovečanstvo od najranijih vremena do danas, i nezaobilazan je, često neprimetan činilac u skoro svim životnim situacijama. Nijedno društvo nije postojalo bez mitova, koji “izražavaju njegovo viđenje vlastite prošlosti, sadašnjosti i budućnosti“, a njemu su podložne ne samo primitivne ljudske zajednice, nego i savremene. Kao priča koja ima paralelnu strukturu, on povezuje prošlost sa sadašnjošću i daje sugestije za budućnost.

Reč mit potiče od grčke reči mithos (mythos) i znači priča ili predanje. On nema jedinstvenu, ni jednostavnu definiciju.

Postoje mnogobrojne definicije i shvatanja pojma mita. Mnoge definicije mitova ponavljaju slične opšte aspekte, koji se mogu rezimirati na sledeći način: Mitovi su simbolične priče iz daleke prošlosti koje se bave kosmogonijom i kosmologijom (poreklo i priroda univerzuma), mogu biti povezane sa verovanjem u sisteme ili rituale, i mogu služiti usmeravanju društvenih akcija i vrednosti. Klasična definicija mitova iz folklornih studija određuje mitove kao priče za koje se veruju da su istinite, obično svete, utvrđene u dalekoj prošlosti ili u drugim svetovima i delovima sveta i sa nadljudskim, nehumanim ili herojskim likovima.

Smatra se da mit prethodi religiji i filozofiji i da se javlja u prvim fazama nekritičkog razvoja svih kultura. On se tada shvata i određuje kao laž, fantaziranje, kolektivni san ili izmišljotina i tako se suprostavlja naučnoj misli za koju se smatra da je istinita.

Savremena mitologija se neprestano menja kroz generacije i usvaja neke nove vidove heroja, božanstava i idola. Ali, karakteristike starih mitova postoje i u savremenom društvu, u svim vidovima života, u savremenim rečima i izrazima, u nekim starim običajima koji imaju mitske korene. Za mnoge ljude, mitovi i dalje ostaju vredni diskurs koji objašnjava mnogo o ljudskoj prirodi i svetu koji ih okružuje.

Pročitano 1541 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 31 Oktobar 2020 12:03

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Shvatanja pojma mita