Odštampajte ovu stranicu
Sreda, 25 Oktobar 2017 11:10

Stvaranje iluzije višeg prostora u sobi sa niskim plafonom Istaknut

Soba sa niskim plafonom može da stvori utisak da živite u malom kavezu za ptice i osećaj skućenosti. Međutim, uz par ideja može se stvoriti utisak veće visine bez renoviranja samog plafona i učiniti prostor otvorenijim i prijatnijim. Tako će se i u enterijeru doma stvoriti zanimljivi vizuelni efekti.

Nizak plafon može optički da se podigne korišćenjem svetlih boja prvenstveno hladnih, koje će još više optički delovati na prostor. Farbanjem zidova i plafona prostorije u istu boju gubi se jasna linija gde se zidovi završavaju a počinje plafon. Svetliji plafoni od zidova stvaraju impozantan efekat i oblikuju iluziju velikog i svetlog prostora.

Dekorisanje zidova sa vertikalnim prugama će učiniti plafon višim. Možete birati između korišćenja tapeta ili ako ste dovoljno hrabri i talentovani možete ih jednostavno obojiti. I ovo se ne odnosi samo na boju i tapete, na primer uramljene slike možete ređati vertikalno i zidovi će izgledati viši, a rastojanje između plafona i poda veće.

Tamniji podovi sa laganim sjajem povećavaju vizuelni efekat udaljenosti plafona od poda. Atraktivni tepisi će odvući pogled sa plafona.

Nizak nameštaj je savršen izbor za prostoriju sa niskim plafonom, jer povećava prostor između plafona i poda, čineći da se soba oseća prostranije i prozračnije. Dobar izbor su sofe i fotelje sa niskim naslonom i stočići za kafu koji se postavljaju pored sofe kako bi što manje nameštaja bilo na podu.

Nije važno šta odlučite da držite na njima, knjige, dekorativne predmete, fotografije ili posuđe, ako koristite otvorene police koje se prostiru do plafona zid će se izgledati više a i plafon. Najbolji način da kuhinja deluje prostranije je da postavite kuhinjske ormariće sve do plafona. Čak i ako ih ne budete koristili, estetski efekat će biti vredan investicije.

Duge zavese će uvek naglašavati dužinu. Čak i ako su prozori mali, zavese od poda do plafona otkrivaju veličanstvene karakteristike sobe, za koje niste bili svesni. Okačite dugu zavesu direktno na plafon, a vertikalni nabori će dodatno naglasiti visinu.

Staklo ima svojstvo reflektovanja stvari oko sebe. Zbog toga će stakleni zid ili veliki prozor povećati osećaj većeg prostora i takođe obezbediti prirodno dnevno svetlo. Pomoću velikih ogledala unećete više svetlosti i stvoriti iluziju većeg prostora.

Preporučuje se da se stona i podna rasveta postave na većoj udaljenosti od uobičajene i da se usmere prema zidu ili plafonu pored samog oblika lampi koji naglašava vertikalu i svetlost koju lampa baca na gore i dole zavaraće oči i učiniti da prostorija izgleda više. Izbegavajte postavljanje rasvetnih tela direktno na plafon, poput plafonjerki, a svetiljku ili luster stavite malo više nego inače.

Visoki ukrasi poput vaza, sveća, cveća su pravi izbor za sobu sa niskim plafonom. Kontrastima stvorite zanimljiv efekat, na primer možete dekorisati sto koristeći malu kružnu vazu, sa visokim tankim granama. Visoka vaza sa sezonskim cvećem ili ukrasnim granama je pravi ukras za sobu sa niskim plafonom.

 

Pročitano 4282 puta
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci