Artnit

Utorak, 13 Septembar 2016 11:19

Tepisi i prostirke u modernom domu Istaknut

Iako se smatra da su tepisi i prostirke zastareli elementi u modernom enterijeru doma, oni mogu da postanu bitan akcenat ili detalj u dnevnoj sobi, spavaćoj sobi ili trpezariji. Takođe, oni mogu da definišu konačnu paletu boja ili dodaju sofisticiranost teksturi u prostoru. Moderni tepisi i prostirke mogu da budu u različitim dezenima, bojama, teksturama, veličinama i oblicima.

Obrasci koji definišu moderni tepih su obično geometrijski. A razlog za to je jednostavan: oni moraju da odgovaraju ostatku modernog i minimalističkog dizajna. Pošto sav nameštaj ima ivice i zasnovan je na geometrijskim oblicima, treba da izaberete tepih ili prostirku koje prate isti princip.

Moderni tepisi i prostirke mogu da budu u svim bojama, od svetlih do onih sa jednostavnim crno-belim dizajnom. Svetle boje i jednostavni obrasci tepiha i prostirki stvaraju vizuelno veći i otvoreniji prostor, a tamnije boje osećaj udobnijeg prostora. Jarke boje, poput crvene ili narandžaste oživeće svaki prostor.

Ne postoje stroga pravila kada je u pitanju tekstura tepiha ili prostirke. Međutim, postoji tendencija da se biraju veoma paperjasti moderni tepisi i prostirke za dnevne ili spavaće sobe. Oni se ne preporučuju za kupatila i kuhinje, jer vlažnost može biti prilično visoka i oni mogu postati pravi ambijent za razvoj mnogih bakterija i mikroba.

Za male sobe treba koristiti male tepihe i prostirke, jer se u suprotnom stvara efekat pretrpanosti. Za velike sobe možete koristiti veći tepih ili prostirku, ali ne toliko velike da pokriju ceo pod. Pod mora biti bar delimično vidljiv za moderan izgled sobe.

Oblici tepiha i prostirki mogu da budu raznovrsni. Oni mogu da budu klasični ovalni, okrugli ili četvrtasti, ali i u obliku cveta.

 

Pročitano 3152 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 08 Juni 2019 10:39

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Uređenje doma Tepisi i prostirke u modernom domu