Artnit

Nedelja, 12 Juni 2016 10:51

Toskanski stil uređenja doma Istaknut

Toskanski stil uređenja enterijera doma se izgradio na kućama brdovitih toskanskih vinograda. Ovaj stil sadrži rustične elemente i u nekim detaljima je sličan tradicionalnom stilu, ali mnogo jednostavniji. Pažljivim izborom boja, materijala i dekora ili samo detalja može da se unese topla, sunčana toskanska atmosfera u dom.

Toskanski stil uređenja karakterišu tople boje preuzete iz prirode. Boje lavande, suncokreta, crvenog vina, žalfije, ruzmarina, bosiljka su boje Toskane koje mogu biti i boje zidova ili podova. U sobama često dominira žuta boja, koja je topla i unosi vedrinu, a kamin ili murali i umetničke slike postaju posebno zanimljivi detalji.

Rustični šarm prostoru uređenom u toskanskom stilu daje tavanica nadsvođenih greda, ali i grubo ožbukani zidovi u bordo, maslinastozelenoj ili nekoj zemljanoj boji. Kao podne obloge najčešće se postavljaju keramičke pločice ili drvene obloge istrošenog izgleda.

Nameštaj u toskanskom stilu se izrađuje uglavnom od prirodnih materijala poput drveta ili gvožđa, ali nije neobična ni upotreba mermera, kože ili bakra. Ovaj nameštaj je zanimljiv zbog ručne izrade i stiliziranih detalja poput motiva masline, suncokreta, lavande, kukuruza ili grožđa. Prostorije sa ovim nameštajem upotpunite bogatim lusterima od kovanog gvožđa ili od kristala.

Toskanski stil uređenja se može uneti sa detaljima, kao što su svećnjaci i lampe od kovanog gvožđa, keramičke vaze svih oblika i veličina koje će se posebno istaći na drvenom stolu u trpezariji i šanku od mermera ili granita u kuhinji.

Zavese, stolnjaci i ukrasni jastuci u bronzanoj i boji cimeta vizuelno će omekšati prostor. Bogate brokatne zavese ili kratke naborane zavese i cvetni motivi uneće svetlost, a vedrinu činija sa voćem i cvetovima raznih boja na stolu.

Dekorisanje kuhinje u toskanskom stilu uneće rustične elemente i opuštajući mediteranski osećaj. Možete postaviti pločice sa motivima voća ili vinograda. Utisak možete upotpuniti metalnim ili bakarnim posuđem, činijama sa svežim voćem i okačenim začinskim biljkama.

 

Pročitano 3781 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 08 Juni 2019 10:44

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Uređenje doma Toskanski stil uređenja doma