Artnit

Četvrtak, 09 Juni 2016 11:19

Dekorisanje stepeništa u domu Istaknut

Stepenište može da vodi do dnevne sobe ili spavaće sobe višeg sprata, u podrum ili do ulaznih vrata doma. Bez obzira gde se nalazi, stepenište je prostor u enterijeru doma u kome se provodi relativno malo vremena i uglavnom se zanemaruje prilikom uređenja. Ali, ovaj prostor ne mora da služi samo za povezivanje spratova, uz malo ideja i kreativnom dekoracijom postaje prepoznatljivo mesto u domu.

Prostor stepeništa obično ima malo ili nimalo prirodnog svetla. Zato se preporučuje farbanje zidova unutar stepeništa u svetle i nežne boje. Pastelne boje, svetlobraon, krem ili bež boja su uvek dobar izbor.

Na velike zidne površine stepeništa mogu da se postave tapete. Njihovu boju uskladite sa bojom obloge stepeništa i uređenjem prostorije ka kojoj vode stepenice. Tapete svetlijih tonova, kao i one sa sjajem i štrasom će vizuelno istaći ovaj prostor.

Zidove unutar stepeništa ukrasite slikama ili fotografijama. Veći broj ramova bolje izgleda ukoliko se postave na relativno malim međusobnim rastojanjima.

Ako je širina stepeništa dovoljno velika mogu da se stave otvorene police izvedene u drvetu od kojeg je napravljena obloga čela i gazišta stepenica. Ovo je zanimljivo, a istovremeno i funkcionalno rešenje.

Ispod stepeništa postoji uvek višak prostora, koji može da služi u razne svrhe. U sklopu sobe može da služi za smeštanje ugradnog ormara, a u hodniku kao ostava. Takođe, može da postane kutak za smeštanje manjeg radnog stola ili biblioteke, a ako postoje instalacije i dovoljno mesta i ugradnih kuhinjskih elemenata ili manjeg toaleta.

Stepenište sigurno zahteva dovoljno osvetljenja. Možete da se poigrate malo sa svetlima dodavanjem svetla u boji, kako bi mesto izgledalo malo prijatnije.

Postavite saksije sa cvećem, dekorativne sveće, keramičke vaze po ivici stepeništa. Međutim, ne stavljajte previše predmeta, da mesto ne izgleda preopterećeno i ometa oblast kretanja.

 

Pročitano 2939 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 30 Maj 2019 11:25

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Uređenje doma Dekorisanje stepeništa u domu