Artnit

Utorak, 24 Maj 2016 11:22

Tamni podovi u domu Istaknut

Podovi su najveća površina u enterijeru doma i ostavljaju prvi utisak. Tamni podovi izgledaju elegantno, upijaju svetlost i stvaraju sofisticiranu atmosferu u enterijeru doma. Sa ovim podovima, i sa malo nameštaja i detalja stvara se prostor koji je drugačiji, klasični, rustični, vintage ili minimalistički izgled.

Uz tamne podove se preporučuju svetli zidovi, potpuno beli ili prirodnih zemljanih tonova. Ali, kontrast između poda i zidova ne treba da se naglasi previše, da se ne bi stvorila linija preseka i da zidovi ne nalikuju na granicu ili kapu koja eliminiše osećaj prostora i širine.

Veoma tamni podovi, čak i crni drveni podovi se kombinuju sa svetlim ili neutralnim zidovima. Boje zidova mogu, biti i svetlije nijanse violet, plave, zelene boje. Za modernu i više kolorističku atmosferu uskladite ove podove sa intenzivnim bojama zidova, kao što su puter žuta ili rubin crvena u kombinaciji sa tamnim lajsnama. Dnevna soba može biti pretvorena u udoban prostor za odmor, ako drveni pod boje čokolade upotpunite sa toplom paletom boja.

Na tamnim podovima ne treba da bude previše nameštaja, a ni tamnog nameštaja. Tamni podovi koji imaju visoki sjaj, kao što su drveni podovi i keramika sa glazurom, u kombinaciji sa nameštajem svetlih boja stvaraju sofisticirani izgled. Samo komad nameštaja tamne boje, kao na primer velika udobna kožna fotelja ili stočić izgleda dobro, ako je jedini tamni komad nameštaja u prostoru.

Tamni podovi ne treba da se zatrpavaju tepisima i prostirkama. Oni mogu da izlgedaju lepo i bez tepiha ili prostirke na sebi. Ako se ipak prekrivaju, preporučuju se tepisi i prostirke manjih dimenzija.

Tamni podovi mogu napraviti prostor tamnijim nego što je to zaista, naročito ako je soba prirodno tamna ili okrenuta prema jugu. Ako je to slučaj, razmislite o kombinaciji drvenog poda sa svetlim zidovima da soba ne bi izgledala previše mračno, ili izaberite ne tako tamne podove, koji imaju prirodnu boju i zanimljivu teksturu.

Na tamnim podovima se lako uočava nečistoća, svaka ogrebotina ili ulegnuće, i zato im je potrebno svakodnevno održavanje. Za one koji vole da im dom izgleda besprekorno, to može da stvori problem. Zato će pod, koji nije jakih tamnih boja i bolje prikriva prašinu, olakšati održavanje.

Pročitano 3638 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 02 Juli 2020 11:01

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Uređenje doma Tamni podovi u domu