Odštampajte ovu stranicu
Sreda, 09 Mart 2016 11:57

Hladne boje - unose notu smirenosti u dom Istaknut

Hladne boje, plava, ljubičasta i zelena predstavljaju istinu, vernost, plemenitost, mir, nadu i strpljenje i mnoge podsećaju na vodu i nebo. Dekoracija enterijera doma u hladnim bojama može da donese mir i bogatstvo u prostoru, u zavisnosti od nijanse koje izaberete.

Kombinacija plave i zelene boje delovaće veoma skladno u dnevnoj sobi. Iako su obe boje hladne, stvoriće prijatan i opuštajući prostor, verovatno zato što se povezuju sa prirodom, morem i nebom.

Hladne boje su uvek dobar izbor za spavaću sobu i svaki prostor u domu gde bi želeli da se opustite. Sve nijanse plave boje mogu da se kombinuju, a možete da se opredelite za tri ili više različitih tonova, od posteljine do tepiha ili zida.

Ljubičasta boja je sve popularnija boja za kupatilo, a naročito njene svetlije nijanse. Čak i sa malim korišćenjem ove boje, kupatilo će dobiti elegantan i sofisticiran izgled. Ukrasi, zid u ovoj boji ili peškiri uneće notu smirenosti.

Hladne boje se često pojavljuju kao da se povlače u prostoru, i zato mala soba izgleda vizuelno veće. Veliku ili tamnu prostoriju, hladne boje će učiniti da izgleda neprijatno i negostoljubivo. Velike količine hladne boje često su najbolje u prostorijama koje su dosta tople i imaju puno prirodne svetlosti.

Ako u prostoriji dominiraju hladne boje, probajte da uravnotežite paletu boja sa jednom ili dve tople boje. Kao najbolji izbor, preporučuju se boje na suprotnim krajevima palete boja. Na primer, ravnoteža tamnoljubičastoj su tople boje svetložuta ili narandžasta.

U savremenom i minimalističkom stilu uređenja doma hladne boje su uvek dobar izbor. Ali, da prostor ne bi postao previše formalan, unesite toplije boje kao akcente.

Bela, crna, siva i druge neutralne, koje se u zavisnosti od nijansi, mogu pojaviti bilo kao tople ili hladne dobro se kombinuju sa hladnim bojama. Na primer, zid može da bude u hladnoj neutralnoj boji, a drvene podne obloge i nameštaj u toplijim tonovima. Kombinacija hladnog sivog zida sa toplom sivom sofom naglašenom nijansama žute boje, kao što su ramovi za slike, stolice, ukrasni jastuk, tepih i drugi slični ukrasi u boji povezuje sobu u jednu celinu.

 

Pročitano 4623 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 27 Mart 2019 12:23
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci