Odštampajte ovu stranicu
Četvrtak, 18 Juni 2015 11:09

Cvetne gredice u vrtu i dvorištu Istaknut

Cvetne gredice ili vrtne gredice su tradicionalni elementi vrta i dvorišta, koji svakom delu prostora mogu da daju upečatljiv izgled. One variraju u veličinama i oblicima i stvaraju prijatne i veoma različite akcente u eksterijeru doma. Kombinacijom raznih vrsta biljaka i cveća, bojama cvetova i listova, kao i njihovim različitim visinama stvara se raznolik i razigran izgled cvetnih gredica u toku cele godine.

Cvetne gredice su zanimljivi detalji u eksterijeru doma. Ako su ispred prozora ili pored ulaza u kuću dodaće osoben prirodni šarm i živost.

Da bi cvetne gredice bile od proleća do kasne jeseni u raznovrsnim bojama posadite biljke koje cvetaju u različito vreme. Vrt i dvorište u toku zimskih sumornih dana izgledaće vedrije, ako posadite nekoliko zimzelenih višegodišnjih biljaka.

Najčešće se uz rub cvetne gredice sadi cveće niskog rasta, u sredini višeg, a u pozadini živa ograda. To stvara harmoničan izgled u svakom prostoru.

Kada je cvetna gredica uz rub ograde, vrta ili dvorišta visoke biljke ili puzavice poput ruža treba saditi uz ogradu. Do njih se sade niže biljke. Sađenjem nižih biljaka, poput lavande unećete boju i miris, a listovima zelenih biljaka između njih unećete zelenu boju.

Da bi stvorili zanimljiv izgled vrta ili dvorišta, možete da rasporedite naizmenično grupe biljaka različitih visina, a uz rub cvetne gredice biljke koje cvetaju duže ili zimzelene biljke. Ako je cvetna gredica predviđena za sredinu vrta ili dvorište, visoke biljke mogu da se posade u njen središnji deo.

Niska ograda šimšira ili vrkuta, lavanda, božikovina na rubu cvetne gredice su njen trajan prirodni rub.

Da se cvetna gredica ne bi utopila u travnjak, može da se odvoji i istakne zanimljivim ukrasnim kamenjem u raznim bojama, malčom ili nižom drvenom ogradom.

Pročitano 6016 puta
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci