Artnit

Nedelja, 07 Juni 2015 11:33

Materijali i tkanine za posteljine Istaknut

Najvažniji faktor koji određuje kvalitet posteljine je kvalitet materijala od kojeg je napravljena. Posteljine za krevet su dostupne u mnoštvu različitih materijala i tkanina, a njihov kvalitet se često izražava brojem niti i tkanja. Veći broj niti znači da je posteljina mekša, a samim tim kvalitetnija.

Za izradu posteljina se najviše koristi pamuk, koji je omiljena tkanina za posteljinu zbog svojih kvaliteta, a naročito ako ima veliki broj niti i vlakana. Prilagođava se promenama temperature i vlage i zato koža može slobodno i nesmetano da diše u hladnim i toplim periodima godine. Lako se održava i mašinskim pranjem na visokoj temperaturi. Dostupan je u mnogo varijanti. Najbolje i najkvalitetnije posteljine su napravljene od egipatskog i pima pamuka, i one su među najskupljima.

Stvaranju romantičnog ambijenta i tople atmosfere u spavaćoj sobi doprineće satenska posteljina. Saten je veoma lagana i tanka tkanina, ali je veoma klizav i može da bude neudoban za spavanje tokom vrelih letnjih meseci, jer se lepi i klizi.

Svilena posteljina je meka, glatka i "diše". Ona je dobar izbor za tople letnje noći, ali i za ljude koji pate od alergija. Nežna je za kožu, ali i za održavanje i zahteva posebnu negu, kao što su hemijsko čišćenje, redovno pranje i sušenje.

Veštačke tkanine poput poliestera su neudobne, hrapave, krute i jeftinje, ali nisu mnogo izdržljive. One ne upijaju dovoljno vlage, a iz tela čoveka svake noći ispari do litar i po vode i masnoća.

Mešavina tkanina je vrlo česta u posteljini. Ona može da bude kombinacija tipova pamuka, svile ili drugih vlakana, kao što su na primer vlakna od bambusa ili poliestera. Najčešća kombinacija je od pamuka i poliestera.

Flanelska posteljina je topla i meka i dobar je izbor za zimske mesece. Većina ovih kvalitetnih posteljina su izrađene od mešavine vune i pamuka. Pošto zadržava toplotu, nije najbolji izbor za letnji period i područja sa toplom klimom.

Pročitano 12540 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 08 Novembar 2019 11:31

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Uređenje doma Materijali i tkanine za posteljine