Artnit

Nedelja, 24 Maj 2015 14:02

Ideje za uređenje vrta kamenjem Istaknut

Da bi vrt postao prirodni ambijent u eksterijeru doma za njegovo uređenje se može koristiti kamen koji se najbolje uklapa sa zelenilom i cvećem. Kamenje dodaje teksturu i boju, primenjivo je u svim stilovima uređenja vrta, a zahteva malo ili nikakvo održavanje.

Kamenje koje se koristi za uređenje vrta, treba da bude oblikom i bojom slično okolnom kamenju u prirodi ili onom koje je već ugrađeno u ograde, zidove ili stubove. Šljunak sa plaže ili kamenje sa reka dodaju toplinu, dok mali komadi od belog mermera osvetljavaju tamnije delove vrta. Pljosnato terakota kamenje dopunjuje tropski predeo, ali može izgledati kao da je van svog mesta u više formalnom vrtu. Za minimalistički moderan pejzaž ili polinežanski motiv u vrtu koristite crno kamenje.

Kamenje unosi boju u vrt. Blede boje kamenja pružaju upečatljiv kontrast sa tamnim bojama lišća i ulepšavaju mračne uglove vrta.

Omiljeni žbun ili drvo možete da okružite rečnim kamenom srednje veličine. To stvara efekat "žive" skulpture. Kamenčići se mogu poređati oko grupe biljaka, kao što su na primer gerberi, čuvarkuće, gladiole, zumbuli ili lale i napraviti zanimljiv obruč oko njih. Kamenje će onemogućiti rast korova oko biljke, ali za najbolje rezultate, uklonite korov pre nego što stavite kamenje na odabrano mesto.

Za više egzotičan izgled vrta dodajte kamenjar. Izaberite oblast koja dobija dosta sunca i stavite kamenje. Okružite veće kamenje sa gusto poređanim nižim cvećem i pažljivo popunite praznine sa manjim kamenjem koje upotpunjuje boju i teksturu većeg kamenja.

Povezivanjem kamenja mogu da se naprave žardinjere ili fiksirane saksije za sađenje velikih žbunastih i drvenastih biljaka ili cveća. Okružite ih sa malim kamenjem u komplementarnoj boji.

Mozaik od kamenčića na stazi u vrtu uneće boju i teksturu, a istovremeno stvoriće zanimljiv vizuelni efekat u prostoru.

Pročitano 6511 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 26 Maj 2015 11:41

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Uređenje doma Ideje za uređenje vrta kamenjem