Artnit

Četvrtak, 07 Maj 2015 11:41

Biljke i cveće u saksijama u eksterijeru doma Istaknut

Nema ničeg lepšeg od vrta u punom cvetu, ali niko neće da porekne ni da je potrebno puno napornog rada za lepo uređen vrt. Kada se živi brzo, ne može da se odvoji vreme za uređenje vrta ili je dvorište malo odličan način da se ulepša eksterijer doma je gajenje biljaka i cveća u saksijama.

Možete da izaberete samo par saksija sa obe strane zadnjih vrata ili da ih rasporedite po celom vrtu i dvorištu. Biljkama i dalje treba voda, hrana, uklanjanje uvelih listova, ali ne morate toliko da se bavite korovom i imate veću kontrolu nad gajenjem biljaka. Saksije mogu da se pomeraju i menjaju. Sa dobrim planiranjem možete da učinite eksterijer doma zanimjivim tokom cele godine, a moguće kombinacije biljaka i cveća može da ograniči samo mašta.

Gajenje biljaka i cveća u saksijama je idealno kada je prostor ograničen. Ako imate samo malo asfaltirano područje na zadnjoj strani kuće, a i dalje želite da dodate kap boje, stavite saksije. One zauzimaju malo prostora, a izgledaju uredno, tako da dvorište neće da deluje prenatrpano. Sa saksijama različitih oblika i jarkih boja unećete vedrinu u prostor.

Saksije mogu da postanu najzanimljiviji detalji u vrtu i dvorištu. Nema potrebe da se ograničite samo na obične terakota saksije, jer postoji toliko mnogo oblika, veličina, boja, tekstura saksija, a možete ih uskladiti sa vrstama biljaka i cveća, koje rastu u njima.

Stari sudovi, kao što su čajnici, bokali, tanjiri ili šolje mogu da postanu interesantno mesto za gajenje biljaka i cveća u vrtu i dvorištu.

Raspoređivanjem saksija u dvorištu, u vrtu, oko ribnjaka ili malog bazena stvorićete zanimljive oblike.

Saksije sa biljkama i cvećem, različitih veličina i tekstura, a iste boje raspoređene bočno od vrata unose toplinu i stvaraju osećaj dobrodošlice.

Mnogim ljudima se dopada ideja da gaje svoje voće i povrće, ali jednostavno nemaju prostora. Jagode, paradajz, tikvice i drugo povrće kao što su zelena salata, mladi luk i rotkvice dobro napreduju u saksijama. Ako imate duboke saksije, krompir i šargarepa mogu da se gaje uspešno. Začinske biljke napreduju u saksijama. Možete da posadite peršun, ruzmarin, korijander ili druge začinske biljke.

Pročitano 4801 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 03 Novembar 2019 11:17

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Uređenje doma Biljke i cveće u saksijama u eksterijeru doma