Artnit

Četvrtak, 22 Januar 2015 12:28

Odvajanje dnevne sobe i trpezarije Istaknut

Da bi se vizuelno odvojili prostori dnevne sobe i trpezarije u enterijeru doma i pritom zadržao koncept otvorenog prostora, najbolje rešenje su pregrade. Pregradni elementi predstavljaju interesantan detalj u enterijeru, a istovremeno su i funkcionalni, prilagodljivi, raznovrsnih boja i tekstura. Nameštaj, police, zavese, ili sobne biljke mogu takođe da postanu zanimljivi pregradni elementi.

Fiksne pregrade u vidu kliznih panela, drvenih ili metalnih segmenata ili transparentnih materijala u raznovrsnim bojama i teksturama prostoru daju novu dimenziju i izgled, a istovremeno povećavaju njegovu funkcionalnost. Za razliku od kliznih vrata, paneli nude manje "zatvoren" osećaj u prostoru.

Pregradni zidovi od staklene opeke koji odvajaju prostor mogu da budu veoma zanimljivi. Staklo razdvaja, ali svojom transparentnošću istovremeno povezuje u celinu dnevnu sobu i trpezariju.

Pleksiglas je providna plastika koja se često koristi kao zamena za staklo. Paneli od pleksiglasa mogu da budu u različitim veličinama i bojama, i omogućavaju da svetlost prođe kroz njih.

Oni koji vole više egzotične ili umetničke dekoracije, mogu sami da izrade panele od različitih materijala, kao što su na primer drvo, koža, plastika.

Ormari mogu da budu pregrada između dnevne sobe i trpezarije. Oni izgledaju zanimljivo sa obe strane, i nijedna strana neće biti preterano zatvorena. Istovremeno sa njima se dobija više mesta za skladištenje.

Otvorene police su tradicionalan način podele prostora između dnevne sobe i trpezarije. Na njih mogu da se stavljaju knjige i razni ukrasni predmeti.

Zavese su jednostavne za postavljanje i mogu da stvore definisan prostor u trenu. Takođe, su vrlo jeftine i mogu da se koriste privremeno za izdvajanje dnevne sobe od trpezarije.

Pregrada između dnevne sobe i trpezarije može da bude garnitura za sedenje, ali i duži kauč ili sofa. Duži kauč ili sofa stvara imaginarnu liniju koja razdvaja dva prostora, ali ne potpuno.

Pod u trpezariji se može podići na viši nivo od onog u dnevnoj sobi, i tako vizuelno podeliti prostor.

Velike sobne biljke mogu biti divan način da se prostor podeli na dnevnu sobu i trpezariju. Ove biljke bi trebalo da budu dovoljno visoke i žbunaste za efikasnu podelu. Dobar izbor su fikus i palma.

Tradicionalni, ali zaboravljeni paravani su idealni za delimično odvajanje prostora. Oni su veoma pogodni za male stanove ili prostore gde je potrebno povremeno odvajanje. Dekorativni su i mogu da budu u raznim stilovima, od klasičnih azijskih do više modernih.

Veliki akvarijum sa tropskim ribama i zelenilom može da unese delić prirode i stvori mirnu atmosferu u svakom prostoru. On može da na zanimljiv način podeli vizuelno prostor dnevne sobe i trpezarije.

Pročitano 17142 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 21 Februar 2019 11:41

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Uređenje doma Odvajanje dnevne sobe i trpezarije