Artnit

Petak, 19 Decembar 2014 12:09

Ukrasi u enterijeru doma Istaknut

Ukrasi su predmeti koji dopunjuju dizajn enterijera doma i čine svaki prostor zanimljivim, a istovremeno daju lični pečat. Oni dolaze u svim oblicima, bojama, teksturama i veličinama, od velikih umetničkih slika i tepiha do sitnih ukrasnih kutija i porcelana. Ako se postave na pravi i kreativan način stvoriće topao i jedinstven dom.

Pronađite predmete koji predstavljaju Vašu ličnost i uklapaju se sa stilom uređenja doma. To mogu da budu predmeti kao što su umetničke slike, fotografije, ogledala, lampe, ukrasni jastuci, antikviteti, skulpture, suveniri, neki predmeti iz kolekcije ili iz Vaše zbirke uspomena ili jednostavno predmeti koji su nagomilani tokom godina.

Uskladite ukrase sa stilom uređenja prostorije. Vaši ukrasi trebalo bi da podrže stil uređenja, a ne da rade protiv njega. Na primer, neprikladno je da koristite antičke ili rustične ukrase u minimalističkoj sobi. Ako je Vaša soba uređena u vintage stilu, opredelite se i za ukrase u tom stilu.

Istražite mogućnosti izlaganja ukrasa u svom domu. Možete koristiti police, kamin, tabure, stočić, pod, postolja ili delove prozora. Zanimljive su i kreativne opcije za prikaz ukrasa poput činije, kutije, tacne ili neobičnih predmeta.

Grupisanje ukrasa stvara snažniji vizuelni utisak, nego mali, pojedinačni predmeti koji mogu vizuelno nestati u prostoriji Previše veliki ukrasi ili grupe ukrasa će dominirati malim prostorom. Ne bi trebalo da prikazujete previše predmeta na jednom mestu, osim ako prostor nije dovoljno veliki da ih primi. Kombinacije tri do pet predmeta izgledaju posebno dobro, dok devet predmeta može da izgleda pretrpano.

Prilikom grupisanja ukrasa koristite simetriju na odgovarajući način, jer generalno stvara formalni osećaj i idealna je za klasičan stil uređenja. Za opušteniji ili neformalni enterijer grupišite ih asimetrično ili se opredelite za neparan broj ukrasa.

Izaberite ukrase sa zajedničkim elementima dizajna. Grupišite ih po veličini, boji, teksturi ili temi, jer u suprotnom će izgledati kao da jednostavno stoje jedan pored drugog da bi kasnije bili sklonjeni. Na primer, ako se odlučite za grupu porodičnih fotografija na zidu, onda sve one treba da imaju nešto zajedničko, kao što je na primer pečat starine, ram ili identičan materijal.

Variranjem tekstura predmeta stvara se vizuelni efekat. Da bi prikaz ukrasa bio još atraktivniji, varirajte teksture predmeta kada ih grupišete. Na primer, grupisani predmeti od drveta ili gvožđa mogu učiniti policu interesantnom, kao i grupa predmeta od plavog stakla sa plavom grnčarijom i plavom školjkom. Ukrasni žakar jastuk na svilenoj tapaciranoj fotelji će je oživeti, fotografije u različitim stilovima rama mogu postati fokusna tačka u sobi.

Jedan od načina grupisanja ukrasa je kroz boju. Ukrasi u različitim nijansama dominantne boje u prostoriji stvaraju harmoničan ambijent, dok će suprotna boja istaći i stvoriti upečatljiv vizuelni utisak.

Da biste stvorili vizuelni efekat u prostoru grupišite predmete različitih visina - visok, srednji i nizak ili kombinujte njihove oblike. Tako ćete dobiti interesantnu kompoziciju na Vašem stolu ili polici. Ne stavljajte iste veličine ili oblike ukrasa jedan do drugog, jer ćete dobiti monoton izgled.

Pročitano 3985 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 31 Oktobar 2019 11:52

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Uređenje doma Ukrasi u enterijeru doma