Odštampajte ovu stranicu
Petak, 03 Oktobar 2014 13:32

Tirkizna boja unosi mir i harmoniju u dom Istaknut

U uređenju enterijera doma tirkizna boja se koristi u mnogo nijansi - od pastelnih do sasvim tamnih, kao osnovna boja ili akcentna. Iako se ova boja vezuje uz mediteranski stil uređenja doma, uklapa u sve stilove, kako u vintage stil, tako i u moderan. Kao dominantna boja u enteijeru doma stvara sliku tirkiznih boja mora, ali unosi i energiju, stvara osećaj spokoja i zadovoljstva. Lako se kombinuje i sa drugim bojama u enterijeru doma.

Tirkizna boja je boja retkog plavo-zeleno neprozirnog poludragog kamena, koji se vekovima koristio kao ukrasni kamen. Kao i ovaj poludragi kamen i tirkizna boja je od davnina simbol mira, harmonije i sreće. Stari Indijanci su je zvali boja padajućeg neba i verovali da tera zle sile i nosili amajlije za dobro zdravlje u ovoj boji.

Tirkizna je boja koja privlači pažnju i može preovladati u prostoru. Zato se savetuje da se koristi na zidovima malih prostora ili da bi se naglasio jedan zid. Za bojenje zidova izaberite manje upadljive nijanse tirkizne boje ili samo jednu stranu zida obojite u tirkiznu boju, a ostale zidove u belu. Ogledalo, umetnička slika, televizor na strani tirkiznog zida stvoriće vizuelno zanimljiv efekat.

Ako ne obojite zidove u tirkiznu boju možete da je unesete u svaku sobu sa zavesom ili draperijom, prekrivačem za krevet ili nekoliko dekorativnih jastuka u tirkiznim nijansama.

Elegantna tirkizna sofa, kauč ili trosed može da bude centralni ukras, posebno u modernim dnevnim sobama.

Za spavaću sobu dekoracija u nijansama tirkizne boje je uvek dobar izbor. Iako spada u hladne boje, ona deluje umirujuće i kod nesanice. Prekrivač, viseće lampe ili taburei u ovoj boji mogu da osveže spavaću sobu.

Kuhinja može da bude u nijansama tirkizne boje. Kuhinjski elementi, mozaik od pločica ili tanjiri i poslužavnici u tirkiznim nijansama unose prijatnu atmosferu u prostor.

Tirkizna boja je čest izbor za kupatilo. Sama ili u kombinaciji, najčešće sa plavom bojom stvara opuštenu atmosferu. Peškiri i posude za sapun u ovoj boji uneće vedrinu u svako kupatilo.

Kao akcenat boja u prostoru, tirkizna boja treba da bude prisutna svuda u istoj nijansi. Ponavljanje svetlih ali jakih nijansi tirkizne boje akcentno na nekoliko mesta stvara osećaj elegancije i ravnoteže.

Tirkizna boja se koristi za naglašavanje detalja na razne načine. Tirkizni dezeni, na primer stvaraju osoben karakter prostora kada se usklade sa ostalim dekorom. Tirkizni detalji poput lustera, lampi, vaza, posuda za voće uneće jedinstvenu notu u prostor.

Pročitano 9103 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 11 Oktobar 2014 12:39
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci