Odštampajte ovu stranicu
Nedelja, 04 Maj 2014 15:42

Palete u eksterijeru doma Istaknut

Palete uz malo truda i kreativnosti mogu da postanu unikatan detalj i stvore jedinstven izgled prostora eksterijera doma - vrta, dvorišta, terase ili balkona. Od njih možete da napravite saksiju, žardinjeru ili mali vertikalni vrt u kojima ćete moći da sadite cveće, biljke, povrće, pa čak i voće, kao što su jagode.

Kada nabavite paletu očistite je, ako treba popravite ili izravnajte šmirglom. Za farbanje, koristite vodootpornu boju i ostavite je da se nakon farbanja dobro osuši. Ako planirate da koristite palete u vrtu ili drugom nepokrivenom prostoru ostavite razmak između letvica i otkriven prostor na vrhu.

Za zanimljiv vizuelni efekat, stavite paletu na ulaz u vrt ili dvorište, u vertikalan položaj. U praznine, dodajte boce ili male vreće sa posađenim cvećem ili dugim biljkama. Možete i da u svaki red gusto zasadite biljke, da bi držale zemlju čvrsto na mestu.

Paleta od teškog drveta se može pretvoriti u vertikalni vrt, koji predstavlja idealno rešenje za usku terasu i balkon, ali svaki drugi ograničen prostor. Vertikalni vrt zauzima malo mesta, a u njega se može posaditi mnogo biljaka i cveća.

Palete se mogu koristiti cele ili rastavljene na delove. Možete da kreirate zanimljiv izgled postavljanjem lamela i zakucavanjem eksera na male delove paleta. Ovu paletu nalik na rustičnu komodu ispunite saksijama sa cvećem.

Ako ne volite da zakucavate, postavite paletu kao policu za cveće ili zelene biljke u neki prazan ugao. Kombinacija starog drveta i lišća zelenih biljaka doneće svež izgled i oživeće svaki monoton ili tamni prostor. Paleta se može ofarbati tako da bude usklađena sa zidom.

Od paleta se može napraviti rustična žardinjera. Cveće jarkih boja u ovoj žardinjeri odgovaraće rustičnom stilu uređenja.

Delovi palete raznovrsnih boja i tekstura drveta kreiraju veluku zanimljivu saksiju. Zelena biljka ili cveće u ovoj saksiji stvara interesantan vizuelni efekat.

Viseća saksija od paleta sa nekom lekovitom ili začinskom biljkom izgledaće zanimljivo na malom rustičnom zidu, koji je takođe napravljen od paleta.

Neobična žardinjera napravljena od paleta i dopunjena starim točkom je zanimljiv detalj u rustičnom stilu uređenja vrta ili dvorišta. Sa biljkama ili cvećem raznovrsnih boja i tekstura unosi dah starih vremena.

Na policu napravljenu od paleta mogu se staviti saksije sa cvećem i drugim biljkama. Saksije u jarkim bojama uneće vedrinu u prostor.

Pročitano 5132 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 10 Avgust 2019 11:31
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci