Odštampajte ovu stranicu
Četvrtak, 27 Mart 2014 18:19

Ograda u eksterijeru doma Istaknut

Ograda dvorišta zajedno sa kapijom je ono sa čim se posetilac susreće kada prilazi nečijem domu. Zato ona, pre svega treba da bude u skladu sa arhitekturom doma, drugim objektima u dvorištu i veličinom vrta. Osim što ima zaštitnu funkciju ona može da postane i deo oaze odmora i ulepša eksterijer doma.

Klasična drvena ograda je šarmantan dodatak svakom dvorištu i vrtu, a posebno kada se uskladi sa pročeljem i kapijom. Modernim sredstvima za zaštitu drveta koji su ekološki prihvatljivi drvo se može zaštititi dugoročno. Ako imate kuću sa tradicionalnim, čak i neformalnim izgledom drvena ograda će biti dobar izbor. Niska ograda definiše prostor, ali ipak omogućava nesmetan pogled.

Mali, taman i zagušen vrt se može vizuelno proširiti drvenom belom ogradom. Ako bela ograda izgleda monotono jednostavno može da se osveži tkanjem rasplinutuh ruža puzavica, klematisom ili drugim biljkama puzavicama. Ako nemate vremena ili volje da gajite biljke u vrtu, obojite drvene ograde u nekoliko boja, koje su usklađene sa bojama pročelja i stolarije na kući.

Plastična ograda koja ima završnu obradu kao klasična drvena ograda, u tamnim nijansama, daje svakom dvorištu moderan izgled. Praktične su, jer dugo imaju svoj netaknut izgled, a mogu da se nabave u boji koja Vam odgovara.

Ako je arhitektura doma formalna, ograda od kovanog gvožđa je savršena dopuna. Danas se sve češće mogu videti aluminijumske ograde, koje mogu da imaju plastificirane površine u velikom izboru boja ili eloksirane, sa visokim sjajem.

Postoji mnogo načina da date završni pečat ogradi. Bez obzira da li imate ogradu od drveta koje je suviše obično za Vaš ukus, ili novu ogradu od specijalnog drveta možete da napravite zanimljivu promenu. Dovoljno visoka ograda može da podrži pergolu na kojoj će rasti puzavice. Osim toga rešetka u obliku cilindra čini zanimljivim vrh ograde, a istovremeno ograda izgleda manje impozantno i omogućava filtriranje svetlosti i vazduha.

Žičane ograde ne daju nikakvu privatnost, osim ako ne pustite neke zanimljive puzavice da se penju po njima ili sa unutrašnje strane pričvrstite trsku. Ova ograda se uklapa sa modernim izgledom dvorišta i stvara savršenu pozadinu za boravak na otvorenom prostoru, kao i oslonac za biljke.

U dvorištu ili vrtu panel ograda sa svojom neobičnom, izdvojenom formom i projektovanim vrhom, stvara zaštićen prostor za odmor. Nekoliko stolica sa jastučićima i mnogo zelenila i cveća stvaraju prijatnu atmosferu.

Betonske ograde i kameni zidovi mogu trajati decenijama i ne zahtevaju gotovo nikakvo održavanje. Pri tome treba paziti na njihovu visinu. Ove tvrde ograde se uvek mogu oživeti različitim vrstama puzavica koje će se penjati po njima.

Cigle su tradicionalan materijal za ograđivanje dvorišta. Pomoću cigli se može stvoriti atraktivan, izdržljiv i dugovečan zid. One se mogu kombinovati sa drvetom i metalom, što će stvoriti osoben zid. Kombinacija ograde od drveta, cigle ili betona sa "pauzama" u zelenilu stvara zanimljiv izgled.

Pravilno posađena živa ograda pruža prirodnu i nenametljivu privatnost. Pravi hlad, zaustavlja vetar i može bitno poboljšati i mikroklimu prostora.

Pročitano 6941 puta
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci