Odštampajte ovu stranicu
Sreda, 12 Februar 2014 17:35

Arhitektonski detalji u domu Istaknut

Arhitektonski detalji daju završni pečat uređenju enterijera doma. Dekorativni detalji u vidu bordura, lajsni, rozeta još uvek su sastavni delovi sofisticiranih i klasičnih enterijera. Ovi detalji su kao nakit za dom i ukrašavaju zidove, plafon, ulaz. Prava mera i detalji projektovani u skladu sa celinom i stilom uređenja doma stvoriće poseban izgled prostora.

Dekorativne lajsne mogu da se koriste u celom domu i dostupne su u mnogim bojama, veličinama, dizajnu i materijalima. Njima se mogu ukrašavati klasični ili moderni enterijeri. Tradicionalno napravljene su od drveta ili gipsa.

Dodavanjem boje se može oživeti zid. Dekorativne lajsne u boji dodaju notu elagancije i unose harmoniju u bilo koji prostor.

Danas se kao arhitektonski detalji često koriste gipsani dekorativni elementi. Veliki izbor gipsanih elemenata pruža mnogobrojne mogućnosti u dekorisanju prostora doma. Ovi elementi se prave kao prefabrikovani od posebne vrste gipsa. Na zid se lepe pomoću građevinskog lepka i mogu da se boje.

Zanimljive su gipsane bordure koje mogu da budu jednostavne i svedene, ali i kitnjaste i naglašene. Bordura se može postaviti i kao zaštitna lajsna na spoju poda i zida, i kao dekorativna lajsna po sredini visine zida.

Horizontalne gipsane bordure na spoju zida i plafona mogu imati prostor u koji se postavlja rasveta. Indirektna rasveta dodatno ističe bordure i izdiže plafon. Gipsana dekoracija u obliku rozeta se najčešće postavlja na sredini plafona, gde je direktna rasveta. Oblik rozeta može biti raznovrstan, od floralne do geometrijske.

Gipsane bordure na plafonu mogu da budu zanimljivi detalji u svakom stilu uređenja doma. One mogu da unesu elegantnu notu u prostor.

Gipsana dekoracija stvara raskošan izgled enterijera. Običan beli zid sa gipsanim dekorom postaje akcentovan i zanimljiv. Gipsana dekoracija se koristi i za vrata, prozore i kamine. Veoma su interesantne kombinacije bele bordure sa bojenim zidom koje čine prostor vizuelno upečatljivim. Zidne bordure su odličan izbor za prelaz jedne boje zida u drugu ili kombinovanje različitih materijala.

Zidovi se mogu ukrasiti gipsanim okvirima u donjoj ili gornjoj zoni. Okviri mogu da se boje u drugu boju, a unutar njih mogu da se postave i dekorativne tapete. Okviri u gornjoj zoni zida mogu da postanu mesto za postavljanje umetničkih slika i ogledala. Na taj način zid se ističe i postaje osoben deo enterijera.

Dekorativni rad može da učini ulaz zanimljivim, isticanjem teksture i definisanjem lukova. Gipsanim vencem može na primer da bude uokviren i istaknut neki prolaz, vrata u salon, ili prozor.

Pročitano 5758 puta
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci