Artnit

Ponedeljak, 09 Decembar 2013 20:03

Dekorisanje novogodišnje jelke Istaknut

Novogodišnja jelka unosi toplinu, mir i prazničnu atmosferu u dom. Ona treba da odražava stil uređenja doma, ali i samu ličnost. Mogućnosti za ukrašavanje novogodišnje jelke su praktično neograničene. Svetla, venčići, šljokice i novogodišnji ukrasi mogu da stvore od jelke jedinstvenu ličnu kreaciju i unesu radost i vedrinu u dom.

Za pravu prazničnu atmosferu nezaobilazni elemenat su lampice. Sa njima se počinje ukrašavanje novogodišnje jelke i uvek se stavljaju bliže deblu. Da bi jelka bila dobro osvetljena lampice se motaju krivudajući prema unutrašnjosti. Za harmoničan izgled jelke dobar izbor su jednobojne lampice, a jelka će posebno oživeti svetlošću lampica u više boja.

Obilje ukrasa može da bude praznik za oči, ali noćna mora za odlučivanje. Zato treba razmotriti kolekciju novogodišnjih ukrasa i izabrati onaj koji je posebno značajan u ovoj godini ili koji je tradicionalno na jelki svake godine. Ukrasi se biraju i zavisno od budućeg izgleda jelke i koriste od vrha do dna. Za sjajan i svetao izgled na jelku se mogu staviti ukrasi pahulje u svim oblicima i veličinama. Zlatna i srebrna boja pahulja stvara topao i sofisticiran izgled.

Za dekorisanje novogodišnje jelke je dobro odabrati temu. Ako je tema, na primer zima novogodišnji ukrasi treba da budu beli, srebrni, sa puno štrasa, perli, veštačke vate koja stvara utisak snega, a lampice jednobojne, topložute ili hladnobele. Za jelku koja će uneti toplotu planinskog kamina, dobar izbor su ukrasi žute, zlatne ili narandžaste boje i mnogo traka od sjajnog papira.

Da bi se istakli, na jelku se prvo stavljaju, više prema deblu ili na deblje grančice veći i svetliji ukrasi, ili oni koji imaju neobične oblike. Najmanji ukrasi se stavljaju poslednji na tanje grane i na one grane koje već imaju veće ukrase ako ih ne zaklanjaju. Ukrasi mogu da budu raznovrsnih boja, a ne samo tradicionalnih novogodišnjih. Limeta zelena sa sjajnom srebrnom stvara zanimljivu prazničnu kombinaciju boja.

U mali prostor enterijera lepo se uklapaju manje jelke i minijaturni dekorativni ukrasi.

Ukras na vrhu jelke upotpunjuje njen izgled. Tradicionalno na vrh se stavljaju anđeli ili zvezda, ali i špicasti vrhovi, jednostavan luk. Vrh u obliku pahuljice uneće delić zimske čarolije.

Girlande, perle, trake dodaju boju i bogatu teksturu jelki. Za harmoničan i živopisan izgled jelke treba da se zasnivaju na jednoj paleti boja. Tamnocrvene girlande se mogu dopuniti girlandama, perlama ili trakama komplementarnih tonova, kao što su bledoružičasta, ugljenosiva ili krem slonovača.

Za svaku novogodišnju jelku najlepši ukrasi su pokloni. Oni donose radost, a posebno deci. Najmlađima odgovaraju pokloni u najvećim šarenim kutijama.

Pročitano 4874 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 05 Juli 2019 10:07

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Uređenje doma Dekorisanje novogodišnje jelke