Artnit

Subota, 09 Novembar 2013 19:54

Ukrasni jastuci na kauču Istaknut

Ukrasni jastuci unose oblik, boje i teksture u enterijer doma. Oni su zanimljiv detalj, ali i jedan od najlakših i najeftinijih načina da kauč dobije nov izgled i da se osveži životni prostor. Mnogi dizajneri enterijera smatraju da bi kauč bio bezličan i nepotpun bez ukrasnih jastuka.

Ukrasni jastuci mogu da budu različitih veličina, oblika, boja, tekstura, stilova i izrađeni od različitog materijala. Menjajući boje, teksture, materijale i dezene, kauč se pretvara u udoban prostor.

Izbor boje, materijala, uzoraka ukrasnih jastuka treba prilagoditi ne samo boji kauča, nego i boji tepiha i ostalog nameštaja kako bi soba postala topao i prijatan prostor.

Ukrasni jastuci različitih boja, dizajna tkanina i veličina se odlično usklađuju i čine čak i monoton ili stari kauč zanimljivim.

Ukrasni jastuci treba da se uklapaju u stil uređenja sobe i stil kauča. Na moderan kauč ne treba stavljati ukrašene jastuke sa resama ili kićankama i monotonih boja. Jednobojni jastuci ili oni sa crno-belim grafičkim uzorcima dobro se uklapaju u moderne, minimalistički uređene sobe. Rustičnom stilu uređenja sobe odgovaraju pomalo grube teksture. Vidljivi šavovi su jedan od načina da se ukrasni jastuci uklope u takvo uređenje. Ovi jastuci se mogu napraviti lako i brzo od filca i konca. Uz ovaj stil uređenja odličan izbor su i jastuci sa cvetnim uzorkom. Ako su obrubljeni trakom, izgledaće još živopisnije. Orijentalnom stilu uređenja odgovaraju jastuci različitih boja, tkanina, veličina, sa šljokicama, perlama, kićankama, staklićima raznih boja.

Materijali za ukrasne jastuke mogu da budu od veoma skromnog pamuka do najskupljeg brokata, svile ili vune. Pri izboru jastuka treba imati u vidu mesto i sobu u kojoj se koristi. Za dnevnu sobu može da bude jastuk od svile ili somota, a za dečju od materijala, kao što je pamuk koji je trajniji i lakši za održavanje. Ako je stil uređenja sobe više tradicionalan, sa mnogo antikviteta, ukrasni jastuci mogu da budu od raskošnih tkanina poput brokata, svile, zlatne i srebrne boje. Sa njima će soba biti mnogo toplija i elegantnija.

Ukrasni jastuci su jedan od najlakših načina da se eksperimentiše sa bojom. Boja treba da se uklapa sa kaučom ili da se ističe i stvara kontrast. Soba u kojima dominiraju svetli i uglavnom jednobojni predmeti može se oživeti šarenim jastucima ili jastucima živih boja. Ukrasni jastuci mogu da se usklade sa stolnjakom na stočiću ili zavesama, ili da imaju iste uzorke sa presvlakama na kauču i foteljama.

Za tamne kauče je dobar izbor nekoliko ukrasnih jastuka sa izraženim šarama ili živih boja. Oni će uneti vedru notu u prostor.

Dezeni ukrasnih jastuka treba da naglase boju i tkaninu. Međutim, previše dezena može da izgleda pretrpano i neuredno na kauču. Klasični ukrasni jastuci sa cvetnim uzorkom i jastuci braon tonova čine sobu toplijom i udobnijom. Jednobojni jastuci unose eleganciju u svaki prostor, a oni sa grafičkim uzorcima postaju neobičan detalj.

Kada su ukrasni jastuci u boji kauča ili u sličnim nijansama, njihova tekstura može da učini kauč vizuelno upečatljivim elementom u prostoru.

Oblik i veličina ukrasnih jastuka su veoma bitni. Za veliki kauč potrebni su i veliki jastuci. Za mali kauč, umesto dva veća vizuelno je efektnije ako se stavi više malih jastuka. Međutim, jastuci od lepih materijala i sa interesantnim uzorcima biće efektniji ako se stave sami na kauč. Za elektičan ili moderan stil uređenja treba staviti na kauč više malih jastuka sa neparnim brojem, tri, pet ili sedam. Za klasični stil uređenja simetrični raspored jastuka je uvek dobar izbor. Kockasti jastuci se mogu kombinovati sa ovalnima ili okruglima, koji ne bi trebalo da budu mnogo šareni.

Pročitano 7652 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 14 Januar 2019 11:33

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Uređenje doma Ukrasni jastuci na kauču