Artnit

Sreda, 30 Oktobar 2013 19:23

Rustični stil uređenja doma Istaknut

Rustični stil uređenja doma je veoma raznovrstan i zanimljiv. Dobro se kombinuje sa drugim stilovima i savršen je ne samo za seoske kuće, već i za moderne stanove. Rustični stil uređenja enterijera doma stvara topao, prijatan, udoban, ali i zanimljiv ambijent.

Obeležja rustičnog dizajna su prirodni materijali, kao što su kamen i drvo, i naglašena tekstura. Nameštaj od drveta je manje ili više obrađen. Dosta se koriste i prirodni materijali: pamuk, konoplja, lan, vuna, koža. Oblici rustičnih elemenata asociraju na prošlost. To su najčešće krive linije, čipke, sitni detalji, brave, šarke, venci i drugi ukrasi.

Visoki, ali i niži plafoni ukrašeni starim drvenim gredama su najbolji početak za rustičnu sobu, ali i za rustično kupatilo. Drvene grede mogu da čine osnovu dizajna i pruže mnogo mogućnosti za kreiranje zanimljivih oblika u svakom prostoru.

Najlakši način da se napravi osnova za rustični dizajn i stvori topao ambijent u dnevnoj sobi je postavljanje kamina. Kamin može da se ukrasi grubim kamenom, ili čak i sa grubim drvetom.

Podovi su najčešće od drveta ili kamena. Vuneni, tkan tepih sa maštovitim formama i u zemljanim tonovima može da unese toplinu u prostor svake sobe.

Boje koje odgovaraju rustičnom stilu uređenja su najčešće bela, krem, drap, karamel, jorgovan plava, šuma ili žalfija zelena, sunčana žuta, topla braon. Lagane, svetle nijanse šire prostor, a veliki prozori i svetli komadi nameštaja stvaraju vedru atmosferu. Dezeni tkanina, zavesa, prostirki mogu biti ili jednobojni bez šara, ili sa krupnim i sitnim cvetovima, najčešće ružama. Dodavanjem teksture na zidove korišćenjem interesantnih boja ili cvetnih tapeta dobijaju se zanimljivi efekti koji daju prostoru starinski izgled i osećaj.

Kombinacija žive kontrastne boje sa neutralnom stvara moderan izgled enterijera. Grube drvene podne daske, rustični nameštaj ili detalji unose pravi rustični dodir i osećaj udobnosti.

U enterijer doma rustika se može uneti kroz detalje i ukrase. To mogu da budu: činije, posude, ručke, lampe, escajg, tanjiri, šolje, prekrivači, stolnjaci, jastučići, vaze, ramovi za fotografije ili slike i druge sitnice. Zelene biljke, venci i cveće će uvek naglasiti rustični stil uređenja. Sa ovim detaljima i ukrasima dom postaje topliji, udobniji, zanimljiviji.

U domu sa rustičnim stilom uređenja bi tebalo da se nađu drveni predmeti. Drveni panjevi posebno izgledaju zanimljivo, ali mogu da postanu i stočić ili mesto za sedenje.

Pročitano 12275 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 13 Januar 2019 12:18

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Uređenje doma Rustični stil uređenja doma