Artnit

Subota, 21 Septembar 2013 14:26

Parket - toplina prirode u domu Istaknut

U enterijeru doma parket je bio, i ostao omiljena podna obloga. Parket unosi toplinu i stvara zanimljive vizuelne efekte u prostoru, ali može da postane i simbol luksuza i elegancije, pa čak i da unese jedinstvenu umetničku notu u dom. Parket, kao podna obloga unosi dašak prirode i uklapa se u svaki stil uređenja doma.

Parket odlikuje trajnost, lakoća održavanja. Veoma je pogodan za prostorije koje su izložene habanju. Na tržištu danas postoji mnogo vrsta parketa. Termičkom obradom drva, parketi menjaju boju u tamnije tonove i postaju otporniji na štetočine i vlagu, ali i vizuelno zanimljiviji. Finalna boja parketa zavisi od vrste drveta, laka i eventualnog toniranja. Različite dimenzije, oblici, teksture, vrste drveta, i mogućnosti slaganja parketa stvaraju veoma mnogo zanimljivih vizuelnih kombinacija u prostoru.

Parketi se izrađuju od vrsta drveta, poput hrasta, bukve, jasena, graba, trešnje, bagrema, javora i stranih vrsta drveta kojima pripadaju i egzote. Poslednjih godina su posebno popularni parketi od drveta iz tropskih predela, pre svega od bambusa. Ovi parketi stvaraju egzotičan izgled prostora.

Kao podna obloga u domu dosta se koristi masivni parket izrađen od jednog komada drveta u debljini 21 mm. Masivni parket nove generacije je debljine 14 mm. Tanji parket ima sve kvalitativne odlike parketa uobičajene debljine, uključujući i mogućnost višekratnog brušenja. Ovaj parket bolje propušta toplotnu energiju ukoliko se koristi podno grejanje, jeftiniji je, a kada se kombinuje sa drugim vrstama podnih obloga lakše se izravnavaju nivoi.

Parketne daske se sve više koriste u uređenju enterijera doma. Masivnost i čvrstoća dasaka daju kvalitet, a zahvaljujući obradi pero-utor mogući su i različiti oblici slaganja. Dugi i široki drveni elementi postaju deo uređenja modernih enterijera. Često se koristi slaganje dasaka u formi takozvanog "seljačkog poda" u rustičnom stilu uređenja doma.

Lamel parket je bio najviše popularan u drugoj polovini XX veka za opremanje stambenih i poslovnih objekata. Letvice lamel parketa, najčešće od hrasta, jasena ili bukve debljine 8 mm se postavljaju vodoravno na mrežici kao mozaik parket, najčešće kao takozvani engleski vez. Posebna kategorija lamel parketa je kant parket koji je izrađen od malih, međusobno spojenih letvica. U početku je bio namenjen za frekventne prostore, a zbog svojih vizuelnih i kvalitativnih karakteristika postao je popularan i u domovima. Ovaj parket je veoma izdržljiv, jednostavan za održavanje, a sakupljanje i širenje drveta je svedeno na minimum.

Parket je izuzetno interesantan za kreiranje mozaika. Mozaik parket se postavlja od komada drveta različitih veličina, vrsta, boja i tekstura. Kombinacija različitih vrsta drveta daje podu dve ili više nijansi, a različitim oblicima elemenata postižu se zanimljivi estetski efekti na podu. Ovakav parket može prekrivati kompletnu podnu površinu ili samo određeni deo, koji se naglašava. Parket se slaže po unapred zadatim šemama, ali i sam vlasnik može da postane autor svog unikatnog mozaika.

Postoje različite vrste uzoraka u kojima parket može da se složi, a jedan od najpopularnijih je riblja kost. Riblja kost je raspored pravougaonika koji služe za podno popločavanje, i kada se celokupno postavi podseća na kostur ribe, kao što je haringa. Parket oblikovan kao riblja kost može da izgleda zanimljivo i u savremenom enterijeru doma.

Pročitano 1922 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Uređenje doma Parket - toplina prirode u domu