Artnit

Četvrtak, 15 Avgust 2013 18:52

Skandinavski stil uređenja doma Istaknut

Skandinavski stil uređenja enterijera doma je prisutan svuda u svetu. Osnovne odlike ovih enterijera su svetle boje, prirodni materijali, funkcionalnost i fleksibilnost. Poslednjih godina dizajneri enterijera unose u klasičan skandinavski stil raznovrsne elemente, a posebno ga proširuju modernim elementima, spajajući klasiku i savremeni stil uređenja doma.

Skandinavski stil uređenja enterijera doma zahteva dosta svetlosti. Boja koja dominira u enterijeru je bela, od sasvim čiste do prljavobele, a zastupljene su i bež, pastelnoplava i siva, kao i prirodne boje drveta.

Zidovi su uglavnom beli, bež ili sivi, a jedan zid je često naglašen tapetom. Zidne obloge su u beloj ili u boji ispranog drveta.

Podovi su od drveta, u svetlim bojama, a najćešće u beloj ili sivoj. Brodski pod, ali i parket ili laminat su čest izbor.

Prirodni materijali su zastupljeni u skandinavskom stilu uređenja enterijera. Materijali, kao što su lan, pamuk i drvo su njegov sastavni deo. Česti motivi na tkaninama su pruge, tradicionalnil likovi, pahulje, godovi drveća. Cvetni uzorci i tekstura često ocrtavaju linije lokalnih krajolika.

Za izradu nameštaja se uglavnom koristi drvo svetlih tonova, kao što su: jela, beli bor, breza, bukva. Hrastovina je, takođe popularan materijal u proizvodnji nameštaja i stolarije.

Nameštaj je jednostavan, svojim dizajnom prati ravne linije, što ga čini sofisticiranim. Oblik nameštaja čini spoj ravnih linija sa blago zakrivljenim rubovima, prefinjenim završecima i često sa konusnim dnom. Nasloni i sedišta stolica su retko pod pravim uglom. Umesto klasičnih stolica koriste se klupe, stolovi su uski i dugi. Rustični nameštaj se takođe dobro uklapa u ovaj stil.

Poseban naglasak je na detaljima koji unose toplinu i stvaraju prijatnu atmosferu. Detalji su u jarkim bojama: crvena, žuta, plava, zelena, a mogući su i pojedini akcenti u crnoj i braon boji.

Živost u enterijeru se postiže posteljinom jarkih boja ili detaljima poput jastučića, slika, tepiha, lampe. Interesantan detalj može da bude fotelja, stočić ili stolica.

Detalji u enterijeru mogu da budu iz sasvim drugog stila uređenja. Mogu biti moderni ili klasični, organski oblikovani, a često se koriste i elementi orijentalnog i rustičnog stila. Zanimljivi elementi su na primer, rustikalni stočić, orijentalni tepih.

Interesantni detalji su rasvetna tela. Rasveta je minimalistička, često pojednostavljena do funkcionalnosti. Može se naći u jednostavnim stilizovanim oblicima, pa čak i u stilizovanom obliku samo kao obična sijalica.

Pročitano 4194 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 24 Oktobar 2014 12:26

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Uređenje doma Skandinavski stil uređenja doma