Artnit

Sreda, 14 Avgust 2013 18:55

Rasveta u spavaćoj sobi Istaknut

Rasveta u spavaćoj sobi treba da bude funkcionalna, praktična, ali i da napravi nežnu, opuštajuću, prijatnu atmosferu. Izbor rasvete za spavaću sobu je uslovljen dizajnom nameštaja, materijalima i bojama u sobi kao i dizajnom enterijera doma. Zato se i pažljivo bira vrsta, boja i količina rasvete koja se može podešavati zavisno od raspoloženja.

Spavaće sobe obično zahtevaju dva tipa svetla - centralno svetlo i pomoćno osvetljenje.

Najbolji svetlosni efekat u spavaćoj sobi se postiže kada se svetlo ravnomerno rasprostire po celom prostoru, jer je najprihvatljivije za ljudsko oko, naročito u večernjim satima. Plafoni u spavaćim sobama su uglavnom standardnih dimenzija sa ostavljenim izvodom za jedno centralno svetlo. Za centralno osvetljenje je najbolje da se postavi difuzno svetlo. Oštro osvetljenje treba izbegavati.

Dobar izbor je viseći luster ili okrugla kristalna kugla koji će dati novi vizuelni izgled spavaćoj sobi.

Centralno osvetljenje, ugradno, ugrađeno u plafon stvara zanimljiv koloristički ambijent u spavaćoj sobi.

Pored centralnog osvetljenja, u spavaćoj sobi je poželjno i pomoćno osvetljenje. Treba odrediti mesta postavljanja za podne, zidne ili stone lampe, koje se dobro uklopaju u uglovima sobe. Abažuri pastelnih boja sa mekim osvetljenjem stvaraju prijatnu atmosferu, a reflektore treba izbegavati. Tip i stil lampi zavisi od stila uređenja spavaće sobe i potreba korisnika.

Zidna lampa ili mali lusteri uz krevete su idealno rešenje za spavaću sobu. Zidne lampe, omogućavaju da se prilagodi svetlo. Abažuri u boji kreveta ili posteljine unose sklad u prostor spavaće sobe.

Direktnim, individualnim osvetljenjem iznad kreveta, kao što su spot lampe omogućava se i čitanje bez remećenja sna druge osobe u krevetu. Ove lampe se mogu staviti sa obe strane kreveta na komadni nameštaj.

Samostojeće lampe mogu da osvetle uglove spavaće sobe. Tako postaju deo njenog enterijera i stvaraju prijatan ambijent.

Dodatno se mogu dobro osvetliti, na primer ogledalo, orman, komoda. Istovremeno se mogu naglasiti i pojedine ivice ili uglovi spavaće sobe.

Krevet se može posebno naglasiti osvetljenjem. Sa donje strane duž celog obima ivice, osvetljava se skrivenim izvorima svetlosti, da bi se dobio efekat elementa koji lebdi u prostoru.

Pročitano 5321 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 14 Avgust 2013 19:42

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Uređenje doma Rasveta u spavaćoj sobi