Odštampajte ovu stranicu
Sreda, 07 Avgust 2013 17:29

Mediteranski stil uređenja terasa i balkona Istaknut

Terase i balkoni za vreme toplih dana mogu da postanu prijatan kutak za odmor, druženje, čitanje knjiga. Njihovim uređenjem u mediteranskom stilu stvara se prirodan, opuštajući, vizuelno osoben ambijent eksterijera doma. Pravim izborom boja, tekstura, materijala, nameštaja, biljaka i detalja unosi se šarm Mediterana.

Dizajn terasa i balkona u mediteranskom stilu treba da bude jednostavan. Boje koje se najčešće koriste su: bela, plava boja mora i neba, topla terakota, nežna lavanda i agrum žuta. Najbolje je da se kombinuju najviše tri boje.

Osnovni materijal za terase i balkone su: kamen, neobrađen mermer ili terakota pločice. Zanimljiv prirodan ambijent na njihovom prostoru stvara se popločavanjem keramičkim pločicama u zemljanim tonovima.

Sedeća garnitura, sto i stolice treba da bude od borovog drveta, ratana, trske ili kovanog gvožđa. Presvlake na stolicama, stolnjak na stolu mogu da budu u mediteranskim bojama u skladu sa okolinom. Idealne i veoma opuštajuće su bela, plava boja mora ili neba, ili terakota šema boja. Dekorativni motivi mogu da budu cvetni ili stilizovani oblici masline, lavande.

Terase i balkoni se mogu ukrasiti i saksijama sa cvećem, kaktusima, drvećem limuna, pomorandže, oleandera, hibiskusa. Tople boje sunca, mirisi letnjih večeri, se mogu dočarati izborom cveća jarkih boja za žardinjeru koja se postavlja na sunčanim mestima. Aromatične biljke kao što su, lavanda, ruzmarin, majčina dušica, bosiljak prijaju svim čulima i unose poseban doživljaj Mediterana.

Zanimljive su bele saksije ili terakota saksije. Indigoplave, narandžaste saksije ili saksije zemljanih tonova, posebno lepo izgledaju u kombinaciji sa belim ili plavim zidovima.

Detalji mogu da daju osoben pečat uređenju terase ili balkona u mediteranskom stilu. To mogu da budu detalji od kovanog gvožđa i drveta ili glazirana grnčarija. Jastučići zanimljivih boja, dezena i sa morskim motivima, kao što su sidro, školjke, ribe mogu da unesu razigranost u prostor.

Uvek su lepi detalji, ali i veoma funkcionalni svetli suncobrani i tende. Posebno su zanimljivi suncobrani i tende širih plavih pruga.

Stil uređenja krovne terase može da bude mediteranski. Terakota pločice, začinsko bilje i žbunovi stvaraju mediteranski osećaj u prostoru. Drveni nameštaj, plava ležaljka i plave stolice unose spokojnu i mirnu atmosferu.

Pročitano 5024 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 22 Avgust 2014 12:16
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci